Miketić: Lažna rekonstrukcija Bajlonija služi za izvlačenje novca pred beogradske izbore

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

 Poslanik iz stranke Zajedno Đorđe Miketić ocenio je danas da “lažna rekonstrukcija Bajlonijeve pijace služi za izvlačenje novca pred beogradske izbore”, ali da će je građani odbraniti.

“Trenutno je na javnoj prezentaciji u Upravi grada Beograda, urbanistički projekat za rekonstrukciju Bajlonijeve pijace sa metro stanicom. Ovaj plan podrazumeva rušenje Bajloni pijace, koja bi se sa postojećih 9400 kvadrata upotrebljive površine, svela na 1700 metara kvadratnih, a deo tezgi bi se preselio u suteren i podrumski deo”, naveo je Miketić, u pisanoj izjavi.

On je podsetio da je “Bajloni pijaca već kompletno rekonstruisana 2016. godine, a onda je pre godinu dana, grad Beograd raspisao tender za rekonstrukciju Bajlonija po uzoru na Palilusku pijacu – tačnije zatvoreni tržni centar”.

Kako je naveo, “zbog pritiska javnosti i naših primedaba – grad je povukao ovaj tender”.

“Sada ponovo, bez ikakvog uključivanja građana i struke, u letinjim mesecima, pokušavaju da proguraju planove za rekonstrukciju pijace pod parolom izgradnje metro stanice. Međutim, metro neće proći ispod Skadarlije do 2031. godine po njihovim planovima a već su rokovi probijeni”, naglasio je Miketić.

Prema njegovim rečima, “ovo je samo još jedna koruptivna šema kojim planiraju da unište istorijsko jezgro i duh našeg grada, opljačkaju budžet ali i pripreme teren za novu megalomansku gradnju na Dorćolu”.

On je ocenio da “ovakva hitna rekonstrukcija Bajlonija ne radi zbog umišljenog metroa, već se iza ovog posla od preko 60 miliona evra krije potreba za hitnim prebacivanjem novca sa republičkog u gradski budžet zbog pomoći posrnulom Šapićevom režimu i skorašnjim izborima u Beogradu”.

“Više od 500 starograđana je za dva dana potpisalo peticiju protiv najavljene destrukcije stogodišnje Bajloni pijace jer ona predstavlja srce Beograda i turistički biser našeg grada, ali i izvor prihoda za mnoge poljoprivredne proizvođače, prodavce i male preduzetnike u okolnim ulicama. Preko 100.000 građana koristi ovu pijacu i nek aktuelni režim ne bude u dilemi – odbranićemo naš Bajloni”, poručio je Miketić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x