Milivojević (DS): Vučić mora da podnese ostavku, žrtvovao je srpsku mladost na Kosovu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ispred Gradske kuće u Nišu Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

 Poslanik Demokratske stranke (DS) Srđan Milivojević izjavio je danas da bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić morao da podnese ostavku jer je, kako je rekao, u jednodnevnom ratu između njega i Aljbina Kurtija žrtvovao srpsku mladost na Kosovu.

Komentarušući navode kosovskog ministra Dželjalja Svećlje da je potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić predvodio 30 Srba koji su u nedelju u Banjskoj napali policiju, Milivojević je kazao da učešće Radoičića u tom tragičnom događaju ne bi predstavljalo iznenađenje.

“Ako je Radoičić učestvovao u tom suludom činu, onda je potpuno jasno da iza svega stoji režim u Beogradu na čelu s Aleksandrom Vučićem. Da je Radoičić ili bilo ko drugi to organizovao bez saglasnosti i naređenja iz Beograda, već bi bio uhapšen ili bi to bio kraj za Vučića”, ocenio je poslanik.

Dodao je da se postavlja pitanje zašta platu prima direktor Bezbednosno-informativne agencije Aleksandar Vulin, “koji mora da odgovori ko je u nedelju poveo srpsku mladost u pogibiju”.

“Posle jednodnevnog rata između Vučića i Kurtija izgubila je Srbija. Da li iko više veruje da je Vučić faktor mira u Srbiji i regionu? Potvrdilo se da je Vučić generator sukoba i uzrok problema i on bi, ako ima imalo morala, morao da podnese ostavku jer je žrtvovao Srbe na Kosovu”, naglasio je Milivojević.

Istakao je da bi državne institucije morale da saopšte koliko je ljudi poginulo u Banjskoj i koliko je ranjeno i uhapšeno.

“Vučić je na konferenciji za novinare u nedelju veče saopštio sve same netačne podatke. Vlast je dužna da porodicama saopšti kako su i zbog čega stradali njihovi najbliži”, rekao je Milivojević.

Podsetio je da je Srpska lista kojom, kako je rekao rukovodi Aleksandar Vučić, bila u koaliciji s Ramušem Haradinajem, Hašimom Tačijem i donedavno s Aljbinom Kurtijem.

Nije postojao neprijatelj Srba s kojim, dodao je, Vučić nije bio u koaliciji.

“Više je Vučić uradio na stvaranju velike Albanije, nego Haradinaj, Tači, Kurti i svi komandanti tzv. OVK zajedno. Vučić je 1998-1999 kao ministar zamenio Gazimestan i Pećku patrijaršiju za stan od ar ipo na Novom Beogradu. Dok je gorela Metohija i Srbi se slali u žutu kuću, Vučić je kupovao zavese i garnišne po Beogradu. A u poslednjih deset godina Prištini je predao policiju, sudstvo, civilnu zaštitu, Gazivode, Valač, registarske tablice, pozivni broj, administartivne prelaze je pretvorio u granične i prihvatio kosovske izborne zakone”, kazao je Milivojević.

Na pitanje Bete da li je predsednik Vučić posle tragičnih događaja u Banjskoj izgubio poverenje kod Srba na Kosovu i legitimitet da odlučuje o rešavanju kosovskog problema, Milivojević je rekao da su Srbi na Kosovu Vučićeva moneta za potkusurivanje.

“Vučiću je svejedno da li će Srbi na Kosovu biti proterani, ubijeni ili će završiti pod represijom prištinskih vlasti”, kazao je on.

Prema njegovim rečima, država Srbija se potpuno urušava pod vlašću Srpske napredne stranke (SNS).

“Vučić i SNS vode Srbiju iz poraza u poraz. Kurti je u Vučiću našao najboljeg izvođača radova i saborca na stvaranju velike Albanije”, zaključio je Milivojević.

U oružanom sukobu između grupe Srbe i kosovske policije koji se dogodio u nedelju u selu Banjska na severu Kosova, prema do sada potvrđenim podacima poginula su tri napadača srpske nacionalnosti i jedan kosovski policajac albanske nacionalnosti.

Za sada se zna da su najmanje tri ranjena Srbina smeštena u bolnicama u Novom Pazaru i Prištini, dok su osmoricu uhapsile prištinske vlasti.

Imena poginulih, ranjenih i uhapšenih Srba još nisu saopštena.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svećlja rekao je juče da su u vozilu marke “mercedes” sa BG tablicama pronađena dokumenta potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, koje je Svećlja i pokazao na konferenciji za novinare.

Kako se moglo videti na dokumentima izdatim u Kraljevu, u vlasništvu Radoičića su pištolji i revolveri  “magnum 357”, “glok”, “sig sauer”, “laugo arms” i “valter”.

Svećlja je zatražio od Srbije da preda Kosovu osobe koje su napale kosovsku policiju, kako bi, kako je rekao, odgovarale pred pravosudnim organima za terorističke akte.

“Sumnjamo da je on (Milan Radoičić) bio deo tih 30 koji su napali policiju Kosova. Našli smo dokumentaciju u jednom od vozila, s Radočićevom dokumentacijom. Imamo i druga obaveštajna saznanja, da je on bio jedan od vođa te grupe”, rekao je Svećlja.

Iz Beograda nije bilo reakcija na tvrdnje kosovskog ministra policije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x