Ministar Jovanović: Srbija uskoro dobija novi Zakon o informacionoj bezbedosti

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Pixabay/Boskampi
Podelite vest

Srbija uskoro dobija novi Zakon o informacionoj bezbednosti i bolju zaštitu podataka građana i privrede, rekao je danas ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

Jovanović je za RTS istakao da su izmene postojećeg zakona neophodno zbog nove direktive Evropske unije u toj oblasti, a rok za usklađivanje je oktobar 2024.

On je podsetio da je za nacrt novog zakona u aprilu formirana radna grupa sa više od 50 članova iz privrede, akademske zajednice i institucija koje prave vezu sa lokalnim samoupravama.

“Zakon definiše informacionu bezbednost na državnom i lokalnom nivou i u privredi”, objasnio je Jovanović.

Ukazao je da zakon predviđa formiranje Kancelariju za informacionu bezbednost koja će brinuti o različitim nivoima informacione bezbednosti.

“Кancelarija će imati svoje labaratorije, testove i edukacione sadržaje, kako bi, osim što će raditi proaktivno kada se desi neki incident, radila i na prevenciji incidenata”, rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, incident visokog rizika se do sada nije desio u Srbiji, ali država mora biti spremni za to.

“Puno ljudi učestvuje u javnoj raspravi koja će trajati do kraja meseca, ima dosta sugestija i važno je da ih sve čujemo”, rekao je Jovanović.

Ministar očekuje punu primenu Zakona o informacionoj tehnologiji od 2026. godine.

On je dodao i da je Vlada uradila dosta po pitanju veštačke inteligencije i da je to segment koji je bitno regulisati, te da očekuje da će dogodine Srbija dobiti nacrt zakona o toj oblasti.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x