Ministar Mali: Srbija nije i nema potrebe da traži reprogram kredita od kineske banke

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vlada RS
Podelite vest

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da Srbija nije, niti ima potrebe ni razloga, da traži reprogram kredita kineskoj banci “Export Import Bank of China”, a pisanje istraživačko-izdavačkog centra Demostat ocenio kao netačno i neprovereno.

“Javne finansije naše zemlje su stabilne, sve svoje obaveze otplaćujemo bez teškoća i na vreme, sredstva su blagovremeno obezbeđena, čak i za sve kreditne obaveze koje tek pristižu, pa su neprovereni, neimenovani izvori ovakvih vesti isključivo maliciozni pokušaj unošenja nesigurnosti i širenja potpunih neistina i lažnih vesti”, napisao je Mali na Fejsbuku.

Ukupno stanje javnog duga Srbije prema toj kineskoj banci, kako je dodao Mali, u ovom trenutku iznosu 2,3 milijarde evra i čini 6,6 odsto ukupnog javnog duga Srbije.

“Dok, na primer, dug prema finansijskim međunarodnim organizacijama čini 20,6 odsto ukupnog duga, te 25 odsto ili četvrtinu duga čini dug po emitovanim obveznicama na međunarodnom tržištu”, naveo je ministar.

Mali je ocenio da je srpski javni dug dobro diversifikovan što Srbiju uz stabilne javne finansije i likvidnost čini ekonomski stabilnom zemljom i da zbog toga reprogrami kredita nisu u planu, niti su potrebni, niti ih je Srbija tražila.

“Republika Srbija je obezbedila finansiranje svih kreditnih obaveza, ne samo za ovu godinu, kada nam do njenog isteka dospeva na naplatu oko 230 milijardi dinara, već i za narednu godinu. Sledeće godine dospeva oko 240 miliona evra obaveza po osnovu kineskih kredita što je svega oko četiri odsto obaveza koje dospevaju po osnovu javnog duga (glavnica i kamata)”, napisao je Mali.

Prema njegovim rečima, navedeni krediti prema kineskim bankama su u fazi povlačenja sredstava pa nema ni potrebe za reprogramom koji bi morao da podrazumeva produžetak roka otplate i bolje uslove za kredite koji već imaju dugu ročnost, odobreni su sa fiksnom kamatnom stopom i izuzetno su povoljni za današnje svetske uslove zaduživanja imajući u vidu da nose kamatnu stopu ispod tri odsto.

“To Srbiji u uslovima svetskih ekonomskih nestabilnosti daje prostora za finansijski manevar potreban svakoj zemlji u uslovima krize. Naš najvažniji cilj je neugrožavanje makroekonomske stabilnosti zemlje i javnog duga, u čemu imamo i podršku Međunarodnog monetarnog fonda sa postojećim aranžmanom što nam govori da smo na dobrom putu”, rekao je.

Mali je naveo da je Srbija svetski rast kamatnih stopa dočekala spremno, sa zaduživanjem pod dobrim uslovima i da ima dovoljno prostora da očuvamo stabilnost, čak i u slučaju nastavka rasta kamatnih stopa na međunarodnom tržištu.

Ministar je dodao da je trenutni nivo srpskog javnog duga od 51,3 odsto BDP-a stabilna pozicija zaduživanja, koja Srbiji sa visokom likvidnošću, sa više od 500 milijardi dinara na računu, daje prostora da o refinansiranju svojih obaveza “uopšte i ne razmišlja”.

“Naročito imajući u vidu nivo kamatnih stopa u svetu i trend rasta cene zaduživanja, dok je prosečna stopa zaduživanja Srbije početkom ove godine iznosila 2,93 odsto”, naveo je on.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x