SKRIVENI BISER! Avanturističko-turistička atrakcija na dohvatu ruke – MANOJLICA (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Nenad Ranđelović
Podelite vest

Do sada malo pominjana, nedovoljno turistički promovisana i malo istražena Manojlica kraj Svrljiga predstavlja pravi turistički dragulj.

Foto: Nenad Ranđelović

Manojlica na svojoj teritoriji krije jedan od najlepših mikro kanjona u jugoistočnoj Srbiji, nepravedno zapostavljena danas „traži“ svojih pet minuta pažnje.

„Manojlička reka, je u sastavu sliva Svrljiškog Timoka. Stene koje čine ovaj zadivljujući kanjon su većinom od kalcijum-karbonata što daje posebnu lepotu predelu. Ovaj zadivljujući kanjon koji danas predstavlja pravi skriveni dragulj opštine Svrljig mogao bi da bude nova zanimljiva turistička ponuda naše opštine“, uveren je Nenad Ranđelović, diplomirani geograf i veliki zagovornik očuvanja prirode u Svrljigu.

Foto: Nenad Ranđelović

Interesovanja turista se sa godinama menjaju, svi traže nešto potpuno novo.

„Danas turisti i planinari streme neistraženim predelima, zanimljive su im lokacije koje nisu previše eksploatisane, svi žele mir i lepotu prirode u izvornom smislu – baš takva je naša Manojlica“, uz osmeh govori Ranđelović.

Foto: Nenad Ranđelović

Na samo pet kilometara od skretanja sa državnog puta znatiželjnim ljubiteljima prirode sklonim avanturama otvara se niz džinovskih evorsionih lonaca sa prelepim vodopadom u sklopu same formacije, priču sa puno ljubavi i oduševljenja nastavlja ovaj geograf.

 

Foto: Nenad Ranđelović

Manojlica pored predivnog kanjona u svom okruženju „čuva“ i velelepnu crkvu, čiji nastanak datira još od sredine XIX veka.

Foto: Nenad Ranđelović

Na mestu zvanom Zajednica, oko 1,5 km istočno od Manojlice, uz Manojličku reku, u podnožju šumovitog uzvišenja, smeštena je Crkva Svetog cara Konstantina i carice Jelene. U ograđenoj porti i oko nje nalazi se mnogo zelenila, starih hrastova, borova i jabuka a ambijent je jednom rečju – prelep.

„Crkva je velika i poseduje veliku polukružnu apsidu, koja se pruža po čitavoj širini i visini crkve. Prema zapisu u letopisu Hrama u selu Gulijan, pominje se Crkva Svetog cara Konstantina i carice Jelene u Manojlici 1848. godine.
Nedaleko od crkve postoji zgrada starog konaka, nastala najverovatnije polovinom XIX veka“, pojašnjava Ranđelović.

Foto: Nenad Ranđelović

Manajlica je jedno od 38 seoskih naselja opštine Svrljig u Nišavskom upravnom okrugu. Prema popisu iz 2011. godine selo je brojalo svega 166 stanovnika. Smeštena je pored državnog puta koji preseca opštinu Svrljig i predstavlja najkraću vezu između Niša i turističkog centra Stara planina.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x