Ministarka kulture u Njujorku: Srbija posvećena promovisanju rodne ravnopravnosti

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Ministarstvo kulture i informisanja/Goran Zlatković
Podelite vest

Ministarka kulture Srbije Maja Gojković izjavila je u Njujorku da Srbija ostaje posvećena promovisanju rodne ravnopravnosti i eliminisanju svih oblika diskriminacije žena i devojčica, saopštio je njen kabinet.

Ministarka je učestovala na Ministarskom okruglom stolu na temu “Dobre prakse u rešavanju barijera kako bi se premostila rodna digitalna podela i promovisalo obrazovanje u digitalnom dobu za postizanje rodne ravnopravnosti” koji je organizovan tokom 67. zasedanja komisije za status žena (CSW).

Gojkovićeva je, u sedištu UN-a u Njujorku, rekla da svako mora doprineti prevazilaženju rodnih podela i diskriminacije, ohrabrujući žene i devojčice da napreduju u svim oblastima razvoja.

Ministarka je ukazala da se tokom istorije pokazalo da rodna ravnopravnost nije prvi put na prelomnoj tački i upozorila da današnja globalna previranja naizgled skreću pažnju sa procesa napretka ka punijoj rodnoj ravnopravnosti, kao i da novi oblici ugrožavanja ženskih prava prete da ponište decenije dostignuća.

Prema njenim rečima, digitalni jaz je postao novo lice rodne nejednakosti, odnosno umnožavaju se nove tehnologije, koje ponekad pojačavaju i održavaju postojeće nejednakosti i stereotipe.

Ona je dodala da ti oblici diskriminacije onemogućavaju milionima žena da pristupe obrazovanju, poslovima i drugim životno neophodnim stvarima.

Gojkovićeva je rekla da Srbija prepoznaje ključnu ulogu žena na tržištu rada i da preduzima korake da osigura da one imaju jednak pristup mogućnostima zapošljavanja, jednako vrednovanje rada i bezbedno i zdravo radno okruženje.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x