Ministarka pravde: Izmenom Ustava isključiće se politika iz izbora sudija

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Foto: Pixabay/WilliamCho

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je da će promene Ustava Srbije u delu o pravosudju, o kojima će se gradjani izjašnjavati na referendumu 16. januara, isključiti učešće politike u izboru sudija, predsednika sudova, javnih tužilaca i zamenika javih tužilaca.

“Cilj ovih promena Ustava je i uspostavljanje boljeg sistema predlaganja, premeštaja i prestanka njihove funkcije. To će omogućiti da ulazak u pravosudje bude zasnovan na objektivnim kriterijumima vrednovanja i pravičnim procedurama izbora, a samim tim biće unapredjen kvalitet pravde”, kazala je Popović za list “Politika”.

Popović je istakla da se predloženim izmenama Ustava jača vladavina prava, koja se ostvaruje i kroz nezavisnost sudija i samostalnost tužilaca.

“To će otvoriti uslove za bolju i efikasniju zaštitu ljudskih prava, jer vladavina prava na njima počiva i povećava pravnu sigurnost. Veća pravna sigurnost uticaće i na priliv, naročito stranih, investicija”, ocenila je ona.

Popović je navela da će Ministarstvo pravde ove godine, ukoliko promene budu potvredjene referendumom, pripremiti set pravosudnih zakona koje treba doneti zbog uskladjivanja sa izmenjenim Ustavom.

Dodala je da se za 2022. godinu pripremaju i izmene i dopune Zakona o parničnom postupku i Zakona o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnoj zaštiti maloletnih osoba.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x