Ministarka pravde: U oktobru očekujemo mišljenje Venecijanske komisije o setu zakona

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: FOTO TANJUG/ZORAN ZESTIC/ bg
Podelite vest

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je danas da ministarstvo čeka mišljenje Venecijanske komisije o setu pravosudnih zakona, a na planearnoj sednici tokom oktobra očekuje se da mišljenje bude usvojeno.

“Posle razmatranja svih predloga, primedaba, i sugestija stručne i opšte javnosti, kao i eventualnih preporuka Venecijanske komisije, usklađene tekstove pravosudnih zakona Ministarstvo pravde će izneti na javnu raspravu, kao obaveznu fazu u procesu priprema zakona, koja otpočinje formalnom odlukom vlade”, rekla je ministarka pravde za današnju Politiku.

Prema njenim rečima, ukoliko bude potrebe resorno ministarstvo usklađeni tekst dostaviće ponovo Venecijanskoj komisiji na mišljenje do kraja novembra.

Popović je kazala da su radne grupe pri Ministarstvu pravde pripremile tekstove seta zakona – Zakon o sudijama, Uakon o uređenju sudova, Zakon o Visokom savetu sudstva, Zakon o javnom tužilaštvu i Zakon o Visokom savetu tužilaštva.

“Radnim tekstovima pravosudnih zakona precizno su regulisani: položaj sudija i javnih tužilaca, uslovi i postupak za njihov izbor, prestanak nihove funkcije, njihova odgovornost, položaj, nadležnost, organizacija i način rada Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaštva, uslovi i postupak za izbor njihovih članova, prestanak njihove funkcije”, navela je Popović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x