Ministarstvo ENERGETIKE: Srbija veoma bogata mineralnim sirovinama, nadjen kalcijum-karbonat dobrog kvaliteta

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Srbija je, srazmerno svojoj veličini, veoma bogata mineralnim sirovinama, uključujući i onima koje Evropska unija prepoznaje kao kritične za privredni razvoj, a nađen kalcijum-karbonat dobrog kvaliteta, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Ministarstvo se oglasilo povodom objave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je u Srbiji nađen kalcijum-karbonat, kao i da je u jednom od najsiromašnijih delova zemlje pronađeno veliko nalazište zlata.

“Кako se u fokusu javnosti od nedavno našao kalcit, Ministarstvo rudarstva i energetike oseća se obaveznim da javnosti približi značaj i upotrebnu vrednost ovog minerala pogotovo njegove ekološke karakteristike, imajući u vidu da se ovaj mineral upravo koristi, između ostalog, i u filterima za prečišćavanje vode i odsumporavanje”, navodi se u saopštenju.

Objašnjeno je da je kalcit vrsta kalcijum karbonata (formula CaCo3), izuzetno čistog prirodnog kalcijum karbonata – u slučaju Srbije čistoće 99,63 procenta, što ga čini jednim od najčistijih kalcijum karbonata u svetu.

Njagova primena je izuzetno širokog spektra i koristi se gotovo u svim industrijama – od boje lakova, plastike, papira, pa sve do sirovine za farmaciju, kozmetiku, aditiva za prehranu, u hemijskoj industriji…

“Vrednost kalcijum karbonata je srazmerno velika njegovoj čistoći, tačnije kada nema primese olova, žive, kadmijuma, magnezijuma u velikim količinama, baš kao onaj koji je nađen u Srbiji. Uspešno se vrše istraživanja mogućnosti primene kalcijuma za proizvodnju baterija budućnosti koje bi mogle da zamene litijumske baterije”, navelo je ministarstvo.

Dodaje se da je vađenje kalcijum karbonata jednostavno, bezbedno i nije štetno po životnu sredinu, zahvaljujući savremenim tehnologijama koje se koriste u postupku.

Кiselost šuma se rešava kalcijum karbonatom, koristi se za odsumporavanje u filterima u elektranama na ugalj i fabrikama. Takođe se koristi i u filterima za vodu i za poboljšanje PH vrednosti zemljišta vode u bazenima i kao reagens u laboratorijama.

“Trenutno se za industrije farmacije, kozmetike i prehrambene reagense, sirovina kalcijum karbonata uvozi u Srbiju i region u potpunosti, što otvara prostor za pozicioniranje Srbije kao vodećeg regionalnog izvoznika u budućnosti”, istaklo je Ministarstvo rudarstca i energetike

Stav tog ministarstva je da moderno rudarstvo i zaštita životne sredine mogu i moraju biti komplementarni procesi. Takva strategija, kako je istaknuto u saopštenju, najbolje se može primeniti upravo na kalcitu, čime bi se obezbedilo ne samo puko očuvanje životne sredine, već aktivno učešće u njenoj zaštiti.

“Naša mineralna bogatstva će nam mnogo značiti u godinama koje dolaze, imajući u vidu da su mineralni resursi ključni i za proces energetske tranzicije, za razvoj novih, ekološki prihvatljivih tehnologija bez kojih nema razvoja obnovljivih izvora energije, skladištenja električne energije i novih ‘pametnih! tehnologija”, ocena je resornog ministarstva.

Cilj Srbije, kako se dodaje, treba da bude ne samo da se sačuva rudarstvo, već da se omogući dalji razvoj i modernizaciju, gde je jedna od najbitnijih stvari da se stalno podižu zahtevi i kriterijumi kad je reč o uticaju na životnu sredinu.

“Mineralno bogatstvo naše zemlje pripada ne samo sadašnjim, nego i budućim generacijama, i zbog toga je važno da znamo čime raspolažemo i kakav je potencijal kad je rudarstvo u pitanju”, navelo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x