Ministarstvo pravde: KPZ uveo video link za ročišta za uslovni otpust i sa Višim sudom u Novom Sadu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: Ministarstvo pravde , UIKS
Podelite vest

Ministarstvo pravde: KPZ uveo video link za ročišta za uslovni otpust i sa Višim sudom u Novom Sadu

Ministarstvo pravde saopštilo je danas da je Viši sud u Novom Sadu održao, po prvi put, ročište na kome je putem video linka razmatran uslovni otpust osudjenog lica koje se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u Кazneno-popravnom zavodu (KPZ) u Sremskoj Mitrovici.

Zavod u Sremskoj Mitrovici je prva kazneno-popravna ustanova u Srbiji koja je u septembru 2018. godine uvela video saslušanje osudjenog na ročištima za uslovni otpust i to sa Osnovnim sudom u Sremskoj Mitrovici.

Tokom ročišta, osudjeno lice se nalazi u posebno tehnički opremljenoj prostoriji u КPZ u Sremskoj Mitrovici, a sudije u neposrednoj komunikaciji mogu da mu postave  pitanja koja su relevantna za odluku o uslovnom otpustu.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević ocenio je da je saslušanje osudjenog lica putem video linka primer dobre prakse koja doprinosi efikasnijem i ekonomičnijem suđenju.

“Кod ovakvog saslušanja se postiže ogromna ušteda budžetskih sredstava jer se osudjeno lice ne sprovodi u sud, a bitan aspekt je i što ne postoje bezbednosni rizici koji mogu da prate izvodjenje lica iz zavoda što podrazumeva i angažovanje većeg broja pripadnika Službe za obezbedjenje u kazneno-popravnoj ustanovi”, naglasio je on.

Mogućnost video konferencijske veze sa osudjenim licem u ovom zavodu će biti na raspolaganju i sudijama Osnovnog i Apelacionog suda u Novom Sadu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x