Ministarstvo privrede raspisalo konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za podsticaj preduzetništva

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Ministarstvo privrede Srbije raspisalo je danas javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za podsticanje razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju i mlade, a u saradnji sa sa Fondom za razvoj Srbije.

Ukupno raspoloživa bespovratna sredstva za realizaciju tog programa su 300 miliona dinara, a preostali iznos investicionog ulaganja finansiraće se iz kredita Fonda, navelo je Ministarstvo privrede na svom sajtu.

Javni poziv je otvoren dok iznos traženih bespovratnih sredstava ne premaši iznos raspoloživih sredstava za sprovođenje programa za 35 odsto, koliko je prosečan procenat odbijenih, kao i odustalih zahteva pre rešavanja u prethodnim godinama, a najkasnije do 31. decembra ove godine.

Kako je precizirano, pravo da se prijave na javni poziv imaju preduzetnici, mikro i mala privredna društva, koji su registrovani u Agenciji za privredne registre (APR) najranije dve godine u odnosu na godinu podnošenja zahteva, odnosno u 2021, 2022. ili 2023. godini, kao i preduzetnici, mikro i mala privredna društva, koji su registrovani u Agenciji za privredne registre najranije pet godina u odnosu na godinu podnošenja zahteva, odnosno u 2018, 2019, 2020, 2021, 2022. ili 2023 godini, a čiji osnivač i zakonski zastupnik je fizičko lice starosti do 35 godina.

Bespovratna sredstava se dodeljuju u iznosu do 30 odsto vrednosti ulaganja, odnosno do 40 odsto vrednosti ulaganja za privredne subjekte koji pripadaju jedinicama lokalne samouprave koje su razvrstane u treću ili četvrtu grupu razvijenosti.

Privredni subjekti koji su registrovani u APR-u najranije pet godina od godine podnošenja zahteva, čiji je osnivač i zakonski zastupnik fizičko lice starosti do 35 godina, a koji zadovolje uslove Programa, mogu ostvariti pravo na finansijsku podršku u vidu bespovratnih sredstava u iznosu do 35 odsto vrednosti ulaganja, odnosno do 45 odsto vrednosti ulaganja za privredne subjekte koji pripadaju jedinicama lokalne samouprave koje su razvrstane u treću ili četvrtu grupu razvijenosti.

Preostali iznos ulaganja finansiraće se iz kredita Fonda za razvoj sa rokom otplate do pet godina, grejs periodom do jedne godine i kamatnom stopom od 1,5 odsto godišnje, uz garanciju banke ili 2,5 odsto, uz ostala sredstva obezbeđenja i uz primenu valutne klauzule.

Iznos ukupno odobrenih sredstava po zahtevu ne može biti manji od 400.000 dinara niti veći od šest miliona dinara.

Ulaganja koja se mogu finansirati u okviru ovog programa obuhvataju kupovinu opreme, alata, dostavnih vozila, uključujući i mopede na električni pogon, koje služi za prevoz sopstvenih proizvoda, repromaterijala i sirovina i drugih transportnih sredstava uključenih u proces proizvodnje ili pružanje usluga.

Mogu se finansirati i tekuća održavanja poslovnog ili proizvodnog prostora do iznosa od milion dinara, kao i operativni troškovi, koji mogu da učestvuju najviše do 20 odsto u strukturi ukupnog ulaganja.

Osnivači privrednih subjekata, koji konkurišu za sredstva po programu, mogu da se obrate akreditovanim regionalnim razvojnim agencijama kako bi prošli besplatnu obuku za započinjanje poslovanja i kako bi im se pružila savetodavna i tehnička pomoć u vezi sa konkursom.

Кonkursna dokumentacija i kompletna informacija o svim bitnim elementima i pravilima za učešće u ovom javnom pozivu mogu se preuzeti sa internet strane Ministarstva: www.privreda.gov.rs i  Fonda:  www.fondzarazvoj.gov.rs, kao i sa portala preduzetništva (www.preduzetnistvo.gov.rs).

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x