Mirković (DS): Inflacija pojela najavljeno povećanje penzija

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Poverenica Foruma penzionera Demokratske stranke (DS) Snežana Mirković ocenila je danas da je inflacija “pojela” najavljeno povećanje penzija od 5,5 odsto i da su penzioneri, umesto povećanja penzija – izgubili.

“Mnogi penzioneri željno iščekuju najavljeno uvećanje penzija od 5,5 odsto koje se očekuje sa januarskom penzijom, iako je jasno da je bitka sa inflacijom unapred izgubljena. Naime, inflacija je već ‘pojela’ to povećanje, jer su potrošačke cene za godinu dana porasle za 7,5 odsto. Dakle, penzioneri ne da nisu ništa dobili ovim povećanjem, već su u medjuvremenu i izgubili”, navela je Mirković u saopštenju.

Kako je dodala, najveći razlog za to je neodgovorna država koja već godinama nema sluha za najstarije i odbija da izmeni “švajcarsku formulu”.

“Ako pogledate strategiju Vlade i Fiskalnog saveta, biće vam jasno da penzioneri nemaju čemu dobrom da se nadaju u naredne tri godine. Cena hrane je porasla za više od 20 odsto, sveže povrće i meso za skoro 23 odsto, a voće za 18 odsto. A kada se na to dodaju još i struja, komunalije, lekovi i drugi neizbežni troškovi, uz prosečni iznos penzije koji je u oktobru bio manji od 30.000 dinara, jasno je šta i koliko sebi penzioneri mogu da priušte”, navela je Mirković.

Forum penzionera Demokratske stranke osudio je takav tretman penzionera i zatražio od države da se primanja najstarijih uskladjuju bar dva puta godišnje a vanredno kada padnu ispod 50 odsto prosečne zarade u državi, ocenjujući da će tako biti načinjen prvi korak ka zaustavljanju daljeg osiromašivanja penzionera.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x