Za domaćinstva koja umanje potrošnju električne energije za više od 20 odsto, a manje ili jednako 30 odsto,  popust će biti 20 odsto, a za uštedu veću od 30 odsto popust je 30 odsto.

N1: Popust na utrošenu struju ne važi za sve stavke na računima gradjana

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto; Srbija Vesti
Podelite vest

Popust za građane Srbije na utrošene kilovate električne energije od maksimalno 30 odsto, koji će se računati od oktobra ove zaključno sa martom sledeće godine, neće biti primenjen na ceo račun, već samo na zbir njegove prve tri stavke, preneo je portal N1.

Na novodobijeni zbir obračunava se akciza u iznosu od 7,5 odsto, pa na sve to još porez na dodatu vrednost (PDV) od 20 odsto i to predstavlja novo zaduženje po računu za električnu energiju, a ukupan rezultat dodatno će biti uvećan za iznos takse za RTS od 299 dinara.

Ušteda u potrošnji struje meri se jednog meseca u odnosu na isti mesec prethodne godine. To je precizirano zaključkom Vlade Srbije, usvojenim 16. septembra u vidu preporuka Elektroprivredi Srbije (EPS).

“Preporučuje se Javnom preduzeću  Elektroprivreda Srbije da se kupcima iz kategorije domaćinstvo na garantovanom snabdevanju obračuna popust na zaduženje za električnu energiju u obračunskom periodu – obračunska snaga, trošak garantovanog snabdevača i energija, počev od računa za oktobar 2022. godine zaključno sa računom za mart 2023. godine”, navodi se u zaključku.

Umanjenje će, kako se precizira, biti računato na sledeći način: za domaćinstva koja uštede električnu energiju u odnosu na isti mesec prethodne godine za više od pet odsto, a manje ili jednako 20 odsto, obračunavaće se popust od 15 odsto.

Za domaćinstva koja umanje potrošnju električne energije za više od 20 odsto, a manje ili jednako 30 odsto,  popust će biti 20 odsto, a za uštedu veću od 30 odsto popust je 30 odsto.

Kupcima koji nemaju potrošnju u konkretnom mesecu, popust neće biti obračunat.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x