Na današnji dan 2013. godine umrla Jovanka Broz

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printsreen
Podelite vest

Na današnji dan, 20. oktobra 2013. godine umrla je Jovanka Broz, udovica nekadašnjeg predsednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Sahranjena je u Kući cveća gde je sahranjen i Josip Broz, uz državne i vojne počasti.

Jovanka Budisavljević Broz rođena je i Pećanima, 7. decembar 1924. godine, a umrla u  Beogradu, 20. oktobra 2013. godine. Bila je učesnica Narodnooslobodilačke borbe i supruga predsednika SFRJ Josipa Broza Tita.

Potiče iz ugledne ličke porodice Budisavljević. Nakon okupacije Jugoslavije, 1941. primljena je u članstvo Saveza komunističke omladine (SKOJ) i tada je počela da radi za Narodnooslobodilački pokret (NOP). U leto 1942. stupila je partizane, u tada formiranu Prvu ličku žensku četu, koja je potom uključena u sastav Druge ličke brigade. Zajedno sa Šestom ličkom divizijom prošla je ratni put od Like do Drvara, gde je bila politički komesar partizanske bolnice, a potom do Beograda i Sremskog fronta. U toku rata je dva puta ranjavana i odlikovana Ordenom za hrabrost.

Kao supruga predsednika SFRJ i prva dama, učestvovala je u brojnim međunarodnim posetama, kao i prijemu značajnih ličnosti koje su dolazile u Jugoslaviju. Bila je akter i svedok brojnih istorijskih događaja druge polovine 20. veka. Početkom 1970-ih od strane Titovih saradnika optuživana je da se meša u kadrovska pitanja i priprema „državni udar”, zbog čega je bila predmet nekoliko državno-partijskih komisija, a najviše nesuglasica imala je sa Stanetom Dolancom, sekretarom Izvršnog biroa Predsedništva CK SKJ i generalom armije Nikolom Ljubičićem, saveznim sekretarom za narodnu odbranu.

Oštri politički problemi koje je imala sa ljudima iz Titovog okruženja, narušili su njihove bračne odnose, što je dovelo do definitivnog razlaza avgusta 1977. godine. Nakon toga, živela je povučeno u rezidenciji u Užičkoj 15, sve do Titove smrti, maja 1980. kada se prvi put nakon trogodišnje pauze u javnosti pojavila na njegovoj sahrani. Jula 1980. izbačena je iz rezidencije i nasilno preseljena u kuću u Bulevaru mira 75, gde je stavljena u nezvanični „kućni pritvor”.

Živela je bez ličnih dokumenata i zvanične penzije, a do smrti nije mogla da realizuje ostavinsku raspravu kako bi utvrdila šta joj pripada nakon smrti supruga. Nakon raspada SFRJ nastavila je da živi u samoizolaciji, a 2006. vladina komisija otkrila je da kuća u kojoj je živela nije održavana od njenog hapšenja i da se nalazi u ruiniranom stanju. Godine 2009. je nakon tri decenije dobila lična dokumenta. Do kraja života bila je u ekstremnoj povučenosti i retko je davala intervjue. Razbolela se avgusta 2013. nakon čega je primljena u Urgentni centar, gde je preminula. Sahranjena je uz državne počasti u Kući cveća.

Nosilac je Partizanske spomenice 1941. i drugih jugoslovenskih i inostranih odlikovanja.

Izvor: Wikipedia

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x