Na današnji dan 2017. godine otkriveno sedam planeta nalik Zemlji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Ilustracija Pixabay
Podelite vest

Na današnji dan 2017. godine naučnici NASA-e  pronašli su sedam planeta nalik Zemlji van Sunčevog sistema i na nekima od njih ima uslova za postojanje života. Planete se nalaze u sazveždju Vodolija (Akvarijus), 40 svetlosnih godina od Zemlje i orbitriraju oko jedne zvezde.

Prema njihovim rečima, planete kruže oko patuljaste zvezde Trapist-1, veličine Jupitera. Tri planete se nalaze u takozvanoj „naseljivoj zoni“, gde je moguće postojanje vode i života. Ostale se nalaze na pragu „naseljive zone“.

Naučnici su naveli da su potrebna dodatna istraživanja atmosfere da bi se utvrdilo da li na stenovitim planetama može da opstane neki od oblika života.

Planete su blizu jedna drugoj i orbitriraju poput Zemlje, što znači da je na jednoj polovini uvek noć dok je na drugoj dan.

NASA je tada navela da se radi o najuzbudljivijem svemirskom otkriću u poslednjih 15 godina.

Astronaut sa belgijskog Univerziteta u Liježu Mihael Žilon ocenio je da otkriće samo nagoveštaj koliko se planeta nalik Zemlji nalazi u svemiru.

„Ima 200 milijardi zvezda u našoj galaksiji. Pomnožite to sa deset i dobićete broj planeta nalik Zemlji – a to je mnogo“, kazao je Žilon 2017. godine.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x