Na današnji dan rođena glumica Zlata Petković, lepa ilegalka Marija iz “Otpisanih”

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube YTMomak printscreen video
Podelite vest

Na današnji dan, 11. februara u Svrljigu, rođena je glumica Zlata Petković. Zlata je bila i bivša Mis Jugoslavije, supruga kompozitora Aleksandra Sanje Ilića i sestra muzičara Dejana Petkovića. Preminula je u Beogradu 2012. godine, u 58. godini.

Zlata Petković je osnovnu školu završila u Smederevu, a gimnaziju je pohađala u Beloj Palanci i vanredno u Zagrebu. Nakon audicije 1970. godine, ponuđeno joj je da učestvuje na izboru za najlepšu tinejdžerku Jugoslavije u Zagrebu. Nakon što je izabrana za prvu pratilju, otišla je svetski izbor za najlepšu tinejdžerku u Tokiju gde je  izabrana za Mis fotogeničnosti.

Učestvovanje na izboru za najlepšu tinejdžerku joj je donelo i prvu filmsku ulogu u filmu Milana Jelića „Bubašinter“.

Godine 1971. pobedila je na izboru za Mis Jugoslavije a iste godine je predstavljala SFRJ na izboru za Mis sveta.

Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu upisala je nakon završetka srednje škole, a kolege na klasi su joj bili Bogdan Diklić, Ljiljana Stjepanović, Snežana Savić, Ivan Klemenc, Radoš Bajić i Lazar Ristovski.

Nakon diplomiranja, reditelj Aleksandar Đorđević joj je ponudio ulogu ilegalke Marije u seriji Otpisani, po čemu je publika najviše pamti. Glumila je u Otpisanima (1974) kao i u Povratku Otpisanih (1976), kao i u istimenim filmovima.

Umrla je u Beogradu 3. decembra 2012. godine u 58. godini života, sedam dana pošto je doživela moždani udar, a sahranjena je 6. decembra 2012. na Novom groblju u Beogradu.

Istog dana održana je komemoracija na Sceni „Bojan Stupica“ u njenom matičnom Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Tokom karijere Zlata se oprobala i kao TV voditeljka. Tokom osamdesetih godina, sa pevačima Predragom Cunetom Gojkovićem i Predragom Živkovićem Tozovcem vodila je muzičku emisiju Folk parada koja je bila u vrhu popularnosti.

Tokom svoje karijere odigrala je preko 30 zapaženih uloga u filmovima i serijama. Poslednju ulogu ostvarila je u TV seriji Selo gori a baba se češlja (2010) u kojoj je glumila doktorku.

Svrljig, u kome je rođena, podigao joj je spomenik u centralnom gradskom parku. Delo je vajara Vuka Đuričkovića, a otkrili su ga njeni sinovi Gvozden i Andrej.

Foto: “Dobro došli u Svrljig” video printscreen

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x