Na današnji dan streljano 1000 Jevreja na Bubnju kod Niša

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: OŠ Bubanjski heroji
Podelite vest

Na današnji dan, 17. februara 1942. godine, nacisti su Jevreje od ranih jutarnjih sati iz logora Crveni krst kamionima  odvozili na brdo Bubanj kod Niša gde su streljani. Za jedan dan ubijeno je preko hiljadu Jevreja.

Nemci su izdvajali po 12 lica i streljali ih u potiljak sve do četiri sata po podne.

Toga dana je streljano preko 1000 Jevreja, među njima dve žene i 12 dečaka.

Ako bi se desilo da neka žrtva nije pogođena u glavu,  Nemac je ubijao ponovo metkom iz revolvera. Po tvrdnjama svedoka, rake su bile toliko pune da je svega deset santimetara zemlje moglo biti bačeno na leševe.

Komisija za utvrđivanje zločina u Drugom svetskom ratu konstatovala je da je 17. februara 1942. godine streljano više Jevreja i Srba, koji su iz kamiona izlazili po 12, a da je sa bolje obučenih skidano odelo.

Među streljanim Jevrejima bilo je i 12 dečaka od 12-14 godina, kao i bolesni Jevrejin koji je na Bubanj donešen u ćebetu.

Tog dana streljani su samo Jevreji muškog pola, Srbi i četiri žene koje su tih dana dovedene iz nekog drugog logora.

Kad su završili streljanje, Nemci su odveli deset Roma u baraku i naredili im da pretresu sve stvari žrtava, a zatim da sa leševa skinu satove i prstenje, piše logor Crveni Krst.

U dane 17. i 19. februara, streljano je oko 530 Jevreja muškaraca sa dečacima iznad 12 godina, koji su sa očevima bili na tavanu ili u sobama. Među streljanima nalazili su se mnogi građani Niša, privrednici, lekari, studenti, radnici, zanatlije i trgovci.

Na osnovu podataka do kojih je Crveni Krst došao u istraživanjima,  može se reći da je od prvih dana pripreme ustanka, pa do kraja februara 1942. godine kroz Logor na Crvenom krstu, okupatorski zatvor u Tvrđavi i kvislinške zatvore u Nišu prošlo preko 5000 zatvorenika, najviše iz jugoistočne i istočne Srbije, od kojih je na Deliskom Visu, Bubnju, u logoru i na drugim mestima streljano oko 1700, među kojima preko 400 članova KPJ i SKOJa, partizana i drugih aktivnih saradnika NOP-a

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x