Na Starom groblju u Nišu nosioci Karađorđeve zvezde, Belog orla i Medalja za hrabrost

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Orden Karađorđeve zvezde Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije je orden kojim su odlikovana lica za zasluge prema kralju i otadžbini, u miru i ratu.

Ustanovljen je 1. januara 1904. godine kao uspomena na stogodišnjicu Prvog srpskog ustanka pod Karađorđevim vođstvom. Orden je sa, ili bez mačeva.

Vojnički orden Karađorđeve zvezde ustanovljen je uredbom 28. maja 1915. godine.

Dobijali su ga samo vojnici i borci podoficiri. Vojničkom varijantom Karađorđeve zvezde s mačevima odlikovano je 3417 lica.

Orden Belog orla bio je orden koji je dodeljivan u Кraljevini Srbiji, Кraljevini Jugoslaviji, a danas ga dodeljuje starešina kraljevskog doma Кarađorđevića.

Orden ima pet stepeni, a dodeljivan je srpskim i jugoslovenskim državljanima za zasluge u miru ili ratu, ili za posebne zasluge prema kruni, državi i naciji. U periodu od 1883. do 1898. godine, Orden belog orla bio je najviši orden Кraljevine Srbije.

Zlatna i Srebrna medalja za hrabrost je bilo odlikovanje Кraljevine Srbije. Medalja je, u dva razreda, kao Zlatna i Srebrna, uspostavljena 14. novembra 1912. godine i dodeljivana je za istaknutu hrabrost iskazanu na ratištu u vreme Prvog balkanskog rata protiv Osmanskog carstva. Medalju je dodeljivao Кralj po ličnom nahođenju ili na predlog ministra vojnog, komandanata armija i komandanata divizija. Tokom upotrebe, medalja je dodeljena većem broju vojnika, oficira i redova Srpske vojske.

Prema sprovedim istraživanjima na Starom groblju Gorica nosilaca ordena Karađorđeva zvezda sa mačevima čija su imena upisana na spomenicima je čak 27.

Nosilaca Ordena Belog orla je 40.

Na Starom groblju počiva 71 nosilac Medalje za hrabrost, od kojih je jedan četvorostruki nosilac ovog ordena.

 

Projekat “Aleja zaboravljenih velikana” sufinansiralo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x