Na Trgu republike u Beogradu otkrivena skulptura posvećana obolelima od raka debelog creva (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(BETAPHOTO/MILOS MISKOV)
Podelite vest

Skulptura “Momenat” autora Nikole Pršendića, posvećana obolelima od raka debelog creva, otkrivena je na Trgu republike u Beogradu u okviru kampanje #4.000 života.

Udruženje medikalnih onkologa Srbije (UMOS) posvetilo je skulturu desetinama hiljada pacijenata koji su se u protekloj deceniji borili sa ovom bolešću, povodom Svetskog meseca borbe protiv raka debelog creva.

Oni su naglasili da je ove godine u Srbiji ostvaren veliki napredak u lečenju te bolesti i savetovali gradjanima starijim od 50 godina da posete lekara i prema potrebi urade kontrolne testove.

Umetnik Nikola Pršendić objasnio je da skulptura predstavlja prvi susret zdravog organizma sa rdjom ili bolešću.

“Skulptura je namerno napravljena od metala, da bi mogla da zardja. U stvari, radi se o momentu kada je rdja, koja predstavlja bolest, napala zdrav metal,” rekao je Pršendić.

On je dodao da je skulptura pravilnog oblika jer bolest ima svoja pravila, koja su suprotna ljudskim.

“Crvenonarandžasta boja predstavlja prelazak iz crvene, koji je organizam ranije imao i počinje da rdja. Plava boja, koja nailazi odozdo, je simbol borbe protiv bolesti,” rekao je Pršendić.

Medikalni onkolog u Insistutu za onkologiju i radiologiju Srbije Marija Ristić istakla je da je u Srbiji ove godine uvedena ciljana terapija u prvoj liniji lečenja raka debelog creva, što je, prema njenim rečima, Srbiju izjednačilo sa standardom lečenja u Evropi.

“Godišnje u Srbiji oko 4.500 ljudi oboli od raka debelog creva, a najčešće je pogodjena starija populacija, pacijenti preko 60 godina. Ipak, poslednjih godina se ta granica pomera ka mladjem dobu, tako da je preporuka da se, ako se pojave simptomi, pacijenti i ranije jave svom lekaru,” rekla je Ristić.

Kako je ukazala, najčešći simptomi bolesti su promene u režimu crevnog pražnjenja, pojava krvi u stolici ili dugotrajni bolovi u stomaku.

“Naš veliki problem je što se bolestit kod gotovo četvrtine pacijenata otkriva u metastatskom stadijumu, kada je ishod mnogo lošiji”, kazala je Ristić i dodala da kod odredjene grupe pacijenata postoji i genetska sklonost ka ovoj vrsti raka.

Specijalizant interne medicine Violeta Škrelja istakla je značaj ranog dijagnostikovanja jer je procenat izlečenja visok ako se rak otkrije u fazi bez metastaza.

“Imamo čak 70 odsto pacijenata koji na prvom pregledu otkriju da već imaju metastaze. Ipak, pošto postoje u prvoj liniji biološki lekovi koji se daju svim pacijentima sa metastazama, sama šansa za bolji efekat lečenja je mnogo veća”, rekla je Škrelja.

Ona je ocenila da Srbija malo zaostaje za Evropom u lečenju ove bolesti, ali i da joj se polako približava, jer su dostupniji i novi biološki lekovi.

U okviru kampanje 4.000 života će i neke znamenitosti Beograda, poput Avalskog tornja, biti ofarbane u plavu boju koja je simbol borbe pacijenata sa rakom debelog creva.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x