Nacionalni konvent: Većina građana, bez obzira na ankete, i dalje želi put u EU

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto; printscreen
Podelite vest

Predstavnica Nacionalnog konventa Bojana Selaković izjavila je danas da je jedini mogući i jedini patriotski izbor Srbije, koji je u interesu njenih građana, “da postane deo evropske porodice”.

Selaković je, obraćajući se na sednici Nacionalnog konventa o EU koja se održava u Skupštini Srbije, rekla da “većina građana ove zemlje, bez obzira na rezultate anketa o stavu prema Evropskoj uniji, i dalje želi taj put”.

Dodala je da “o tome svedoče brojke onih koji iz Srbije odlaze put zemalja EU”.

Ona je istakla da su se okolnosti u odnosima sa EU promenile nakon ruske invazije na Ukrajinu, kao i da “Srbija i Zapadni Balkan imaju istorijsku šansu koja će omogućiti reforme i suštinski preobražaj društva, što je jedino što je u interesu građana ove zemlje”.

Potpredsednica Narodne skupštine i Predsednica odbora za evropske integracije Elvira Kovač je rekla da postoji dobra saradnja sa nevladinim sektorom po pitanju donošenja odluka o evropskim integracijama, i da smatra da je to “važan segment društvenog i političkog života”.

“Proces pristupanja u članstvo u EU je naš stratški cilj. Svesni smo da postoje brojni izazovi i  reforme koje Srbija treba da sprovede, ne zbog EU već zbog sebe i boljeg života građana”, kazala je Kovač.

kovač je rekla da su najvažnija poglavlja u procesu pristupanja EU ona koja se odnose na pravosuđe i vladavinu prava, koja se “prva otvaraju a poslednja zatvaraju”, i od kojih zavisi svaki dalji napredak.

Dodala je da osim donošenja akta o promeni Ustava i donošenju zakona koji je omogućio njegovo sprovođenje, “ono što nas čeka su ustavni amandmani”.

“Moramo da donesemo potpuno novi set pravosudnih zakona i Ministarstvo pravde intenzivno radi na tome”, rekla je Kovač i dodala da je “za dva seta pravosudnih zakona” javna rasprava otvorena do sredine januara 2023.

Prema njenim rečima, usvajanje ovih zakona, koje je pozitivno ocenila Venecijanska komisija, očekuje se do početka februara.

Prenos sednice Nacionalnog konventa u EU, za koju je bilo najavljeno da će prisustvovati i premijerka Ana Brnabić, prekinut je nakon obraćanja Elvire Kovač.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x