Najavljen protest prosvetara u Nišu, okidač jednokratna pomoć srednjoškolcima

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: V.P.
Podelite vest

Unija Sindikata prosvetnih radnika Niša najavila je protest u sredu 13. decembra ispred Nišavskog upravnog okruga zbog brojnih problema i zloupotreba u prosveti, najavio je predsednik ovog sindikata u Nišu Vladan Ćirić.

„Da su hteli, mogli su da donesu Uredbu, pa da deca svake godine dobijaju taj novac, a ne samo pred izbore. Mi nismo protiv toga da se učenicima novčano pomogne, ali ovakav način predstavlja zloupotrebu prosvete i dece u političke svrhe. Cilj je da se takvom odlukom potkupe mladi pred izbore”, izjavio je Ćirić.

On je dodao da prikupljanje i slanje podataka učenika, kako bi im država isplatila ovu novčanu pomoć, prosvetari doživljavaju kao pritisak, tim pre što im to nije u opisu posla.

„Nezadovoljni smo i političkim zapošljavanjem u prosveti, koje je uzelo maha“, kazao je Ćirić.

Podsetimo, Vlada Srbije odobrila je jednokratnu novčanu pomoć učenicima srednjih škola u iznosu od 10.000 dinara.

Novac je obezbeđen iz republičkog budžeta, a Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju će ga preneti lokalnim samouprava, koje će obavljati isplatu na svojim teritorijama.

„Cilj ove pomoći je poboljšanje materijalnog položaja đaka u Srbiji“, navedeno je u saopštenju.

Kad Unija proglasi protest sve škole koje imaju članove ovog sindikata i treba da podrže protest, potvrdila je za Niške Vesti Gordana Arsić, PR Unije za Niš.

„Od 52 škole u Nišu, Uniju nema desetak, prema odluci sve škole članice bi trebalo da učestvuju, to je oko 43“, kaže Arsić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x