NALED: Nišlije i Vranjanci imaju najbolju eUpravu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: Facebook NALED
Podelite vest

Većina gradova i opština u Srbiji i dalje nema dovoljno razvijene elektronske usluge i puno je prostora za napredak, a Nišlije i Vranjanci imaju najbolju eUpravu, saopštila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) na predstavljanju rezultata prvog merenja novouspostavljenog Lokalnog indeksa eUprave (LEI).

Trenutna razvijenost eUprave na lokalu ocenjena je kao srednje razvijena sa 40 odsto ispunjenosti kriterijuma LEI indeksa.

Niš i Vranje, pored toga što imaju najefikasniju eUpravu, su i jedine lokalne samouprave svrstane u kategoriju više razvijenih. U srednje razvijenim je 57 gradova i opština dok je 60 u kategoriji niže razvijenih. Među visoko razvijenim, ali i nerazvijenim, nema nijedne lokalne samouprave.

“Gradovi i opštine dosad su uspeli da digitalizuju 20 odsto postupaka u svojoj nadležnosti i vidimo da je još rada pred nama. LEI indeks pokazao je da je lokalnim samoupravama potrebna snažna podrška u daljem razvoju eUsluga i njegova najveća vrednost je u tome što jasno pokazuje gde je potrebno usmeriti tu podršku”, rekao je potpredsednik Upravnog odbora NALED-a i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Ocenio je da su u unapređenju elektronskih usluga veliki izazovi finansijski, materijalni i ljudski kapaciteti.

“Prosečna izdvajanja za razvoj eUprave su samo 40.000 evra godišnje. Računari na kojima službenici rade su u dve trećine gradova i opština stari između pet i osam godina i raspolažu u proseku sa samo dva IT eksperta”, rekao je Dašić.

Prema njegovim rečima, lokalne samouprave su doprinele snažnom razvoju eUprave u Srbiji u proteklih pet godina i uspešno sprovode brojne elektronske procedure kao što su izdavanje elektronskih građevinskih dozvola, eVrtić i naplata poreza putem portala lokalnih poreskih administracija.

Digitalizacija matičnih knjiga omogućila je da građani više ne moraju da donose izvode i druge dokumente na šaltere jer opštinski službenici te podatke pribavljaju putem servisne magistrale organa.

LEI indeks, koji ocenjuje opremljenost i spremnost lokalnih samouprava da pružaju kvalitetne i dostupne eUsluge, razvijen je u okviru projekta “Uspostavljanje Lokalnog Indeksa eUprave za jedinice lokalnih samouprava u Republici Srbiji”, koji sprovodi NALED, a sufinansira Evropska unija.

Šef za saradnju Delegacije EU u Srbiji Nikola Bertolini istakao je na završnoj konferenciji projekta da se 70 odsto zakonskog okvira EU primenjuje na nivou lokalnih samouprava i građani toga treba da budu svesni zbog čega se puno fokusa stavlja na to da dobiju jasne i razumljive informacije, kao i mogućnost da daju svoj odgovor, a to je suština elektronskih usluga i eUprave.

“Ljudski kapaciteti su najveći izazov u administraciji. Uloga opština u procesu EU integracija treba da bude što veća, ne samo u pogledu digitalizacije već i transformacije celog koncepta javne uprave, da službenici imaju bolje plate i da to budu sposobni ljudi koji služe građanima, kao i da zadržimo mlade”, dodao je Bertolini.

LEI indeks je pokazao da najveći stepen digitalizovanosti gradovi i opštine beleže u oblasti infrastrukture (49 odsto) i uključenosti građana (43 odsto), dok su nešto slabije kada je reč o ljudskim resursima (37 odsto) i zastupljenosti i kvalitetu eUsluga (32 odsto).

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Čedomir Rakić istakao je vrednost LEI indeksa kao pokazatelja razvoja digitalizacije na lokalu, i očekuje da će motivisati lokalne samouprave za napredak i veće ulaganje u lokalnu infrastrukturu, digitalne servise i ljudske kapacitete.

“Izuzetno je značajno što je u novom Predlogu programa razvoja elektronske uprave za period 2023 – 2025 prepoznata važnost postojanja lokalnog indeksa i što će on biti deo indikatora naših digitalnih ambicija i planova za naredni period”, kazao je Rakić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x