Nastavlja se uređenje pet kula pirotske srednjovekovne tvrđave

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube tvpirot pirot printscreen
Podelite vest

 U Pirotu se nastavlja se uređenje svih pet kula pirotske srednjovekovne tvrđave.

Gradski većnik Bojan Ranđelović rekao je dana sagenciji Beta da je planirana nabavka pet multimedijalnih displeja za kule, kao i četiri multimedijalna kioska koji će biti postavljeni na nekoliko lokacija u gradu, ali i instaliranje video nadzora za arheološku postavku i gornji, donji i srednji grad tvrđave.

“Za nabavku ove opreme Pirot je na konkursu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija dobio 12 miliona dinara. Završena je javna nabavka za stvaranje preduslova za izradu projekta, za dvadesetak dana očekuje se izrada projektno-tehničke dokumentacije i odobrenje, a potom će biti i raspisana javna nabavka za ovu opremu”, rekao je Ranđelović.

Ranđelović dodaje da u narednom periodu slede i radovi na uređenju drugih delova tog kompleksa.

“Očekuje se postavljanje rimskog Miljokaza a urađena je projektno-tehnička dokumentacija za izgradnju toaleta kod Arheološke postavke”, rekao je Ranđelović.

On navodi i da je potpisan ugovor sa izvođačem radova na izgradnji parkinga pored kompleksa sa firmom “Soči” koja je izabrana na javnoj nabavci.

“Očekujemo da radovi, kojima su prethodila arheološka istraživanja na tom prostoru, počnu za nedelju ili dve”, dodaje Ranđelović

U prvoj fazi realizacije projekta “Oživljavanje srpske srednjevekovne tvrđave Kale” koji su finansirali Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i lokalna samouprava podrazumevali su radove u svih pet kula i to instaliranje nove elektro i telekomunikacione mreže, postavljanje gromobrana, uvođenje grejanja i ventilacije u suvenirnici.

Tvrđava je kompletno rekonstruisana 2018, u njenu rekonstrukciju uloženo je oko 400.000 evra iz programa prekogranične saradnje Srbije i Bugarske.

Tvrđava je jedan od simbola Pirota. Pretpostavlja se da je Gornji grad Tvrđave građen u vreme Kneza Lazara u drugoj polovini 14. veka, pre Kosovskog boja.

U Pirotu ovu tvrđavu zovu Momčilov grad zbog verovanja da je nju gradio vojvoda Momčilo.

U zidinama Tvrđave su pored ostalih snimani kadrovi filma “Boj na Kosovu” a pretprošle godine serije “Beležnica”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x