Nastavljene blokade puteva kod Čačka i Lučana, zaustavljeni radovi na izgradnji autoputa

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Meštani sela Pakovraće kod Čačka nastavili su i danas, peti dan za redom, blokadu magistralnog puta za vozila izvođača radova na izgradnji autoputa i 25. dan blokadu firme za proizvodnju betona koji se koristi za izgradnju tog puta.

Izgradnja deonice autoputa Preljina-Požega zaustavljena je i kod sela Lisice i Negrišori blokadom reginalnog puta Čačak-Lučani, koju su pre 15 dana počeli meštani tih sela zahtevajući sanaciju lokalnih puteva koji su “uništeni” prilikom izgradnje autoputa.

Oni zaustavljaju samo kamione i druga vozila koja učestvuju u izgradnji autoputa, dok ostala vozila propuštaju.

Meštani Pakovraća su rekli agenciji Beta da će blokade magistralnog puta i firme za proizvodnju betona trajati dok im ne bude isplaćena naknada za zemlju koja im je oduzeta za izgradnju autoputa i da i dalje “čekaju odgovor” od Vlade Srbije i direktora Javnog preduzeća (JP) “Putevi Srbije” Zorana Drobnjaka s kojim su pre tri dana razgovarali o zahtevima.

Drobnjak je posetio nezadovoljne meštane Pakovraća drugi dan blokade magistralnog puta i obećao da će se založiti u Vladi Srbije da im se isplati oduzeta zemlja po presudi Opštinskog suda, odnosno da “Putevi” odustanu od žalbe pred Višim sudom na presuđenu cenu, čime bi se sudski procesi, koji traju više od dve godine, okončali.

Opštinski sud je presudio da se meštanima Pakovraća zemlja, koja im je oduzeta za izgradnju autoputa, isplati po ceni od 1.200 do 1.400 dinara po kvadratnom metru, na šta su JP “Putevi Srbije” uložili žalbu Višem sudu.

Prema rečima meštana, prvobitna cena koja im je ponuđena za kvadratni metar oduzete zemlje bila je od 30 do 200 dinara, zbog čega su se oni žalili.

Meštani Pakovraća i dalje blokiraju firmu “Cemprom” za proizvodnju betona koji se koristi za izgradnju autoputa, a blokadu su počeli pre 24 dana jer su i pored toga što im nije isplaćena oduzeta imovina dobili rešenja o rušenju 10 kuća koje se nalaze na trasi autoputa i prinudno iseljenje nekoliko porodica koje su ostale da žive u tim kućama.

Prema njihovim rečima protest su proširili na blokadu magistralnog puta zato što im se posle 20 dana blokade firme “Cemprom” niko od nadležnih nije obratio.

Meštani sela Lisice i Negrišori kod Lučana ne dozvoljavaju nastavak izgradnje autoputa dok ne budu sanirane rupe na njihovim lokalnim putevima, zbog kojih im se kvare vozila i otežano putuju do susednih gradova u kojima mnogi od njih rade.

Meštani dva lučanska sela se žale i na veliku količnu prašine koja im je oštetila kuće, voćnjake i povrtanjake i zbog koje njihova deca “celo leto ne mogu da izađu iz kuća”.

Posle sedam dana blokade meštani Lisica i Negrišora dobili su ponudu od nadležnih da se rupe na lokalnim putevima, koji su upropašćeni radovima na izgradnji deonice autoputa, saniraju popunjavanjem lomljenim asfaltom, što su meštani odbili.

Oni ističu da sanacija lomljenim asfaltom nije trajno rešenje i da bi takav asfalt opet brzo popucao prolaskom teških kamiona koji prevoze materijal za izgradnju autoputa.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x