NDNV i Gong sutra promovišu dokumentarce o ruskom uticaju u energetici Srbije i Hrvatske

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija vesti/OSR
Podelite vest

Nevladine organizacije Gong iz Zagreba i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) iz Novog Sada promovisaće sutra u glavnom gradu Hrvatske dva dokumentarna filma, koja govore o energetskom uticaju Rusije u Hrvatskoj i Srbiji, saopštio je danas NDNV.

Gong je snimio dokumentarac “Svaka igra, svaka dobiva”, autorke Silvane Menđušić, a NDNV je snimio dokumentarac “Kese nam NISu sestre”, autora Darka Špera, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su filmovi rezultat regionalne analize stranih uticaja u energetskom sektoru Hrvatske i Srbije, a premijerno će biti prikazani u zagrebačkom bioskopu Uranija.

Pored autora filmova, premijeri će prisustvovati izvršna direktorka Gonga Oriana Ivković Novokmet i finansijski direktor NDNV-a Miloš Katić.

“Energetska kriza uzrokovana ruskom agresijom na Ukrajinu otkrila je razmere političke ranjivosti zemalja zavisnih od uvoza ruskog gasa. Dok Hrvatska zbog skandaloznih odluka u upravljanju kompanijom INA otkupljuje vlastiti gas po višestruko većim cenama, Srbija zbog energetskog sporazuma s Rusijom stagnira u pregovorima za pristup EU. Brojne odluke u ovom sektoru donete su na štetu javnog interesa, a pritom su izjedrile bogate pojedince koji neretko koriste finansijsku i društvenu moć, kako bi dodatno oslabili demokratske procese u ionako krhkim demokratijama”, piše u pratećem pozivu.

Filmovi su proizvod dugogodišnje saradnje dve nevladine organizacije, koji su već ranije sproveli jednu analizu stranih uticaja u energetskom sektoru te snimili dokumentarne filmove “Gospodari plina” i “Ide gas”, uz podršku američke fondacije NED.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x