Novi poziv IPARD-a za kupovinu traktora od 7. februara

Nedimović: Saudijska Arabija otvara tržište za poljoprivredne proizvode iz Srbije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: RTS video printscreen
Podelite vest

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ističe da su obezbeđene dovoljne količine veštačkog đubriva. Kaže za RTS da Saudijska Arabija otvara svoje tržište za poljoprivredne proizvode iz Srbije, kao i da su u toku pregovori sa dva velika investitora koja se bave preradom kukuruza. Najavljuje da će 7. februara biti otvoren novi poziv IPARD-a za kupovinu traktora.

Prvog meseca u godini, ratari, povrtari i vinogradari planiraju šta će raditi tokom godine, dok za stočare nema odmora. Ipak, za biljne proizvođače ovih dana kreće ozbiljan posao: đubrenje pšenice i drugih ozimnih useva.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da nam je potrebno 400.000 tona veštačkog đubriva i da je kompletno obezbeđeno preko uvoznika.

“Obezbedili smo 400.000 tona veštačkog đubriva i biće potpuno podmireni poljoprivredni proizvođači za pšenicu i kasnije za ostale ratarske kulture”, ističe Nedimović.

Kaže da je činjenica da u svetu postoji ozbiljna kriza sa gasom i da Srbija ne može da se ponaša kao da je sama na planeti.

“Srbija i Jugoslavija su uvek bile zavisne od uvoza uree jer nismo imali dovoljno gasa. Kao što nemamo more, tako nemamo ni gas. Moramo uvek da budemo svesni trenutka u kojem živimo. Cena uree je krenula da pada, već sada je za skoro 200 evra niža nego što je bila pre mesec dana i to je trend”, objašnjava Nedimović.

Naglašava da đubriva ima dovoljno na tržištu, da stižu novi kontingenti i da će biti sasvim dovoljno za sve radove u sektoru ratarstva.

“Obezbeđeno seme za setvu”

Nedimović podseća i da je država izašla sa dve posebne mere i da su već četiri banke počele da realizuju meru beskamatnog kreditiranja, dok će još šest banaka početi sa realizacijom tokom narednih dana.

“Poljoprivredniku je dosta samo da ode u poslovnu banku. Država pokriva kompletnu kamatu, vraća se glavnica, tek prvi deo, kada prođu sve žetve, u oktobru. Ne trebaju nikakva posebna sredstva obezbeđenja, dobijete novac potpuno besplatno, dobijete ga sada da biste mogli jeftinije da uzmete đubrivo”, kaže Nedimović.

Ističe da je obezbeđeno i seme za setvu i da nema razloga za brigu.

“Što se tiče kukuruza i ostalih kultura koje idu na proleće, nemojte brinuti. Imamo svoju proizvodnju i nemamo nikakvih problema”, naglašava Nedimović.

“U toku pregovori sa dva velika investitora”

Ovih dana pominjalo se da će kineska kompanija ulagati u preradu kukuruza, a ministar Nedimović kaže da su u toku pregovori sa dva velika investitora: jednim iz Egipta i jednim iz Kine.

“I jedan i drugi se bave prerardom kukuruza i proizvodnjom glukoze, nekih sirupa i proizvoda za farmaceutsku industriju. To su finalni premijum proizvodi od kukuruza. Njima je ideja da prerađuju oko pola miliona tona kukuruza. To su ozbiljne stvari”, ističe Nedimović.

Kaže da je ministar poljoprivrede Egipta najavio da će u martu doći u Srbiju baš zbog realizacije te investicije.

“To je jako dobro jer više ne moramo da prodajemo sirovinu nego radimo poluproizvod ili finalni proizvod koji je mnogo skuplji. To je cilj poljoprivrede”, ističe Nedimović.

“Organska poljoprivreda sektor sa najvećim rastom”

Što se tiče organske poljoprivrede, ministar Nedimović kaže da je to sektor sa najvećim rastom izvoza u prethodnoj godini, od čak 94 odsto.

“Pre osam godina izvoz nam je u tom sektoru bio četiri miliona dolara, a sada je 65 miliona dolara. U Nemačku ide 31 odsto našeg izvoza, a 13 odsto u SAD. To su platežno sposobna tržišta”, napominje Nedimović.

Ističe da poljoprivrednici imaju mogućnosti da uz pomoć države kupuju repromaterijal, mašine, opremu i prerađivačke kapacitete.

“Imamo četiri-pet konkursa koji su već u toku. Za nabavku mehanizacije dobijete pola novca, za kupovinu traktora imate dva konkursa. Iz IPARD-a 7. febraura kreće novi poziv. Što se tiče sektora stočarstva, imate već otvoren poziv za nabavku traktora od 80 kilovata, gde država dâ pola novca besplatno, 40 odsto je kredit, a 10 odsto je sopstveno učešće”, navodi Nedimović.

“Saudijska Arabija otvara tržište za proizvode iz Srbije”

Nedimović kaže da ima i konkursa koji su otvoreni za nabavku robota za mužu koje ljudi traže zbog nedostatka radne snage. Ističe da će prvi put na pijacama, trgovima i ulicama biti mlekomati sa svežim mlekom sa farmi.

Najavljuje da od marta kreće i isplata 55 miliona evra za davanja po hektaru svim poljoprivrednim proizvođačima. Ministar tvrdi da će i ove godine hrane u Srbiji biti i ističe da je prethodne godine zabeležen rekordan izvoz od pet milijardi dolara.

“Juče nam je potvrđeno da Saudijska Arabija otvara svoje tržište za poljoprivredne proizvode iz Srbije, za goveđe meso, jagnjeće meso, mleko i mlečne proizvode, a potpisali smo i sporazum sa Indonezijom, oni otvaraju tržište prvo za jabuku, za kukuruz, pa idemo dalje na nova tržišta”, kaže Branislav Nedimović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x