NEDIMOVIĆ: Za veći uspeh lovstva – borba protiv krivolova, jača kaznena politika, kontinuirana edukacija lovaca, veća saradnja sa naučnim insitucijama i promocija lovnog turizma

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović dao je kraći intervju za godišnji časopis „Lovac“ Lovačkog saveza Srbije, koji prenosimo u celosti.

Šta vidite kao najveći potencijal lovstva, kao značajne delatnosti od opšteg interesa?

“Osnovno načelo na kome se zasniva lovstvo Republike Srbije jeste održivo gazdovanje divljači kroz ispunjavanje ekonomskih, ekoloških i socijalnih funkcija lovstva. Dobro regulisano lovstvo doprinosi očuvanju i unapređenju zdravih populacija divljači i njihovih staništa, kao i očuvanju ukupnog biodiverziteta, tako da se ono može posmatrati kao jedna od veoma perspektivnih delatnosti, kako sa stanovišta zaštite, unapređenja i korišćenja divljači kao prirodnog dobra od opšteg interesa, tako i sa stanovišta razvoja lovnog turizma, pri čemu posebnu pažnju treba posvetiti ruralnim područjima i saradnji sa susednim državama, a naročito u pograničnim područjima”, rekao je ministar Nedimović.

Da li ste zadovoljni napretkom lovstva u prethodnom periodu obzirom na značajna ulaganja koja kroz projekte sprovodi Uprava za šume. A šta je ono što smatrate da je neophodno promeniti?

“Od osnivanja budžetskog fonda za razvoj lovstva Ministarstvo pre svega kroz svoju Upravu za šume ulaže napore da, zajedno sa lovačkim asocijacijama, podigne kvalitet lovstva u Srbiji na jedan viši nivo. Zadovoljan sam jer su namenska sredstva za razvoj lovstva, u proteklom periodu, pomogla da se unapredi stanje lovnih vrsta divljači, infrastrukturnih i lovno-tehničkih objekata, kao i da korisnici lovišta nabave terenska vozila i opremu neophodnu za rad i sprovođenje monitoringa divljači u svojim lovištima, zatim su tu i fazanerije koje nam upravo pomažu u razvoju lovnog turizma. Moram da napomenem da je iz godine u godinu evidentan rast ulaganja države u lovstvo, a naročito kroz realizaciju strateški važnih projekata i programa, tako da je ove godine, od planiranih 150 miliona dinara, tri petine sredstava opredeljeno za naseljavanje divljači (jelen, divokoza, poljska jarebica, fazan), dok su preostala sredstva iskorišćena za nabavku opreme za monitoring, nabavku hrane za divljač, informisanje i edukaciju, kao i za naučno-istraživačke projekte.
Ovde bih posebno izdvojio Projekat reintrodukcije domaćeg jelena na prostore Zapadne Srbije, na kojim inače nije prisutan oko 200 godina.
Ono što je neophodno za veći uspeh lovstva jeste pojačana borba protiv krivolova, i jača kaznena politika, zatim kontinuirana edukacija i lovaca i lovnih radnika, veća saradnja sa naučnim insitucijama i promocija lovnog turizma, naročito u ruralnim delovima”,, istakao je on.

Obzirom na to da je od usvajanja Zakona o divljači i lovstvu prošlo deset godina, i da su u prethodnom periodu uočeni određeni nedostaci, da li smatrate da smo sazreli da u narednom periodu zajedničkim snagama radimo na izmenama ovog zakona?

“Sve teče sve se menja, sve je podložno promenama tokom godina, te i propisi, tako da moramo i Zakon i ostale propise iz oblasti lovstva da prilagodimo aktuelnim uslovima. Smatram da imamo potencijala, radimo na novom Nacrtu zakona i neophodno je da u to budu uključenisvi subjekti lovstva, a posebno lovačke institucije. U ovom smislu naš primarni cilj je da ovaj proces izrade Zakona sprovedemo kvalitetno i na taj način dobijemo bolje propise, a što ne podrazumeva obavezno i brzinu”.

Lovstvo Srbije doživljava modernizaciju i poprima novu formu u prethodne dve godine, što je naročito vidljivo kroz projekat digitalizacije koji radi Lovački savez Srbije i Uprava za šume. Kako Vi vidite saradnju između Vašeg ministarstva i Lovačkog saveza Srbije?

“Naročito mi je drago da znam da je uspostavljena čvrsta i stabilna saradnja između značajne institucije u ovoj oblasti, kao što je Lovački savez Srbije i našeg Ministarstva. Nastojimo da pratimo trendove tehnološkog razvoja, sa nadom da ćemo uskoro digitalizovati sve administrativne aktivnosti iz oblasti lovstva (evidencije, izdavanje dozvola za lov, izveštaja o izvršenom lovu, propratnica i sl.), čime ćemo, uz unapređenje znanja i veština lica iz stručnih i lovočuvarskih službi, podići nivo lovstva na nivo brzog protoka informacija. Drago mi je da smo u prethodnom periodu uspeli da napravimo veliki pomak i očekujem da će se tako i nastaviti. Dobra saradnja između MPŠV i LSS mora da postoji kako bi radili na obostranu korist, a naročito u korist lovaca i građana Srbije, rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović za godišnji časopis „Lovac“ Lovačkog saveza Srbije.

 

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x