NEVEN je spreman za put: Magično žut čuva snažnu lekovitost

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

ZASAD: Danijela Ilić
Podelite vest

Deset hektara pod zasadom lekovitog bilja nadomak Gadžinog Hana, briga je Poljoprivredne zadruge zaplanjski „ZASAD“ koje je u posedu kooperanata.

Lepota u poljima, bogatstvo u korpama a velika obaveza na ramenima, tako vredni domaćini iz porodice Ilić doživljavaju svoj posao koji je mnogo puta više i zadovoljstvo.

Danijela Ilić

Naredne godine na ovim prostorima planirana je oganska proizvodnja jer ova Zadruga ima zadružne parcele površine 11,5 hektara i upravo su dobijene sve potrebne dozvole da se na tim parcelama ovakva proizvodnja i započne. Planovi su tu za narednu godinu ali i ove još puno posla ima u polju. Stasalo bilje za berbu je sada neven, koji je umorio upravo ove porodice koje rade na polju po čitav dan.

Od bilja kooperanti na svojim parcelama rade najviše beli slez na površini od tri hektara, Peršun lišćar pokriva dva i po a Žalfija i Vranilova trava se prostiru na jedan i po hektar. Matičnjak se bere sa parcela koje zauzimaju dva hektara dok neven svojom čarobnom žutom boji jedan hektar zemljišta.

Upravo ovi cvetovi nevena koji su juče ubrani stavljaju se na sita, suše i tako osušeni predaju.  Mnogo pre same berbe proizvodima se kupac već zna. Postoji neka računica gde se od 10 ari pod ovom biljkom može da zaradi i do 500 evra.

“Za sve što se ove godine proizvede zadruga je već ugovorila plasman, najveći deo bilja ide institutu Josif Pančić”, kaže Danijela Ilić prva dama ZASAD-a.

Ipak isplativije su neke druge biljke, koje nemaju lepotu nevena.

“Od bilja koje mi sadimo najisplativiji je beli slez, gde sa 10 ari može da se zaradi i do 2.000 evra. Mnogi koji se bave uzgojem zdravog bilja po sezoni kao dodatni prihod mogu da obezbede i do 3.000 evra”, kaže za Vidi Srbiju Ilić.

Poslednjih meseci primetan je trend da se dame sve češće slikaju na poljima ukrasnog i zdravog bilja, a upravo ta navika ne čudi ni Danijelu koja uz osmeh dodaje da je sve to vrlo raduje i veseli.

“Što se tiče novog trenda, da se pojavljuje sve više fotografija na društvenim mrežama sa naših prelepo obojenih polja zasađenih lekovitim biljem me i ne čudi, lekovito bilje ne utiče pozitivno samo na zdravlje ljudi već i predstavlja pravi užitak u lepoti pogleda”, završava uz poziv na slikanje Ilić.

The gallery was not found!

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x