Među poznatim imenima na Stevanovoj pivskoj ambalaži se mogu naći Stevan Sremac, Nikola Kole Rašić, Todor Stanković…

Niški atletičar otvorio PIVARU i napravio jedinstveni niški brend: Pivom „čuva“ ISTORIJU grada

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: privatna arhiva
Podelite vest

Stevan Antanasijević je niški atletičar, koji je igrom slučaja postao preduzetnik, kada je otvorio pivaru u svom rodnom gradu.

Da u svakoj nesreći ima i po malo sreće, dokaz je Stevanova priča. Naime, on je povredio ahilovu tetivu kada se takmičio u disciplini skok sa motkom i time se završava njegova sportska karijera, ali počinje preduzetnička.

Stevan kaže da se ideja rodila prvenstveno iz ljubavi prema pivu, a veliki uticaj je imao i pab u blizini stadiona u Novom Sadu, gde bi on često svraćao nakon treninga i isprobavao rraze vrste piva.

Intrigiralo ga je sve oko proizvodnje piva, pa je počeo da ga kuvacu kućnim uslovima za porodicu i prijatelje, kako bi istražio najsavršenije.

Registrovao je firmu 2020. godine, a godinu nakon toga i zvanično otvorio pivaru.

Stevan ističe da nimalo nije lako započeti ovakav biznis sam, a ponajviše zbog toga što u Nišu ne postoji podrška lokalne samouprave kada je proizvodnja piva u pitanju, pa je on morao da se „snalazi“ uz pomoć kredita.

Početni kapital nabavio je pomoću kredita koji je podigla njegova majka, jer nije bio kreditno sposoban.

„U početku sam imao skromniju opremu, fermentore od plastike, a tek kasnije sam kupio one od inoksa koje rade pod pritiskom, i ostalu kvalitetniju opremu“, kaže Stevan.

Njegova pivara u početku je prodavala pivo uglavnom u Beogradu i Novom Sadu, a onda je ove godine otvorio svoj pab „Tap room“, gde su vrata otvorena svim Nišlijama, kako bi probali Stevanove proizvode.

Ono što je najzanimljivije je to što je ovaj mladi preduzetnik povezao pivo sa istorijom grada Niša, tako što je proizvodima dao nazive po imenima slavnih Nišlija i znamenitostima ovog grada.

Foto: KOMITET

On kaže da mnogi ne znaju koje su značajne Nišlije iz prošlosti, ali kada vide ime na pivu, izguglaju ili se raspitaju, te tako čuvamo i obnavljamo nišku istoriju.

Među poznatim imenima na Stevanovoj pivskoj ambalaži se mogu naći Stevan Sremac, Nikola Kole Rašić, Todor Stanković…

Sama pivara nosi naziv „Komitet“ po niškom komitetu koji je bio tajna nacionalno-politička organizacija, gde su se sakupljali ujedinitelji u borbi za nezavisnost i oslobađanje od Turaka, nastala 1874. godine.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x