Nova ekonomija: Za sada se grade jeftini stanovi samo za zaposlene u sektoru bezbednosti

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vlada RS
Podelite vest

Stanovi sa “jeftinim kvadratima” gradiće se za mlade naučnike, bračne parove, profesore, lekare, obećavaju predstavnici vlasti već godinama unazad, ali do 2022, kamen temeljac postavljen je samo za zgrade namenjene zaposlenima u sektoru bezbednosti, piše Nova ekonomija.

U prvoj fazi izgradnje stanova za snage bezbednosti biće izgrađeno 6.943 stanova u Vranju, Nišu, Kraljevu, Kragujevcu, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici i Beogradu, objavljeno je na zvaničnom sajtu tog projekta.

Sa druge strane, priča o “jeftinim kvadratima” za mlade naučnike, bračne parove, lekare, profesore još uvek nije dobila epilog.

U oktobru 2020. godine premijerka Ana Brnabić poručila je da će država nastojati da 2021. počne izgradnju stanova za mlade, a da će organizacije mladih napraviti plan o tome kome su oni najpotrebniji.

Stanove će, rekla je ona, dobiti mladi naučnici, mladi bračni parovi i mladi koje vredi podržati.

“Da mi ne bismo razmišljali o tome koje su prioritetne grupe i koga sve treba podržati, dali smo da o tome odluče udruženja mladih, koja će sama napraviti plan kome su i gde stanovi najpotrebniji i po kojim bi kriterijumima trebalo da ih dajemo”, izjavila je Brnabić.

Prema rečima Jovane Božičković iz Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS) u oblasti stambene politike za mlade nema velikog pomaka, jer i dalje najveći broj mladih ne može da se osamostali i kupi stan.

KOMS je kreirao pilot projekat koji je predstavljen Vladi i Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i od njih dobio zeleno svetlo da će nešto od toga da se realizuje.

“Međutim, bez obzira na te neke dogovore, ono što se računa je to što piše u zvaničnim dokumentima”, rekla je Božičković za Novu ekonomiju.

A u finalnom tekstu Nacionalne stambene strategije za narednih deset godina i pratećem akcionom planu za period od 2022. do 2024. mladi se, kako je kazala Božičković, spominju samo kao kategorija mladih bračnih parova i mladih koji izlaze iz sistema socijalne zaštite.

Ako se analizira samo taj dokument, podrška u oblasti stanovanja za ostale mlade će izostati.

Ipak, dodala je predstavnica KOMS-a, ako postoji politička volja, Vlada može da donese uredbu specijalno u vezi podrške stanovanju i da tu precizira kategoriju mladih “kao svih mladih”, a ne samo ove grupe.

“Sigurno možemo da zaključimo da nije dovoljno urađeno na ovom polju jer nisu izvršene promene koje podrazumevaju sistemsku podršku mladima i to svim mladima”, rekla je Božičković.

Da će država da izdvoji stotine miliona evra za izgradnju stanova za mlade bračne parove koji će da budu “izuzetno jeftini” govorio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić još 2019.

I tadašnja ministarka za demografiju i populacionu politiku Slavica Djukić Dejanović izjavila da će oko 400 miliona evra biće uloženo u izgradnju 50.000 stanova za mlade bračne parove.

Ipak Vlada je krajem ove godine odlučila da mladim bračnim parovima za rešavanje stambenog pitanja ponudi novčanu pomoć za izgradnju, učešće u kupovini, kupovinu kuće ili stan, sa maksimalnim iznosom do 20.000 evra.

Za to je donela uredbu koja propisuje da za subvencije mogu da konkurišu žene koje su rodile dete od 1. januara ili kasnije, a izuzetno i očevi deteta (u slučaju smrti majke).

Božičković je ocenila da je ta mera više demografske i populacione politike, nego stambene podrške.

“Ova mera je namenjena mladim majkama i to do detetovog prvog rođendana, mera je toliko partikularna da obuhvata jako mali broj mladih”, navela je ona.

Izgradnju stanova za mlade naučnike Vučić je najavio 2017, prilikom predstavljanja, kako je, rekao, “projekta državne stanogradnje”.

Pre skoro dve decenije stanovi za mlade naučnike počeli su da se grade i dodeljuju preko fondacija za rešavanje stambenih potreba mladih naučnika, koje su osnovane pri Univerzitetima u Srbiji.

U Beogradu su do sada izgrađena tri objekta (2004, 2008. i 2015. godine), a u stanove se uselilo 412 mladih naučnika, rekli su za Novu ekonomiju iz Fondacije za rešavanje stambenih potreba mladih naučnih radnika Univerziteta u Beogradu.

Projekat Univerzitetsko naselje u Beogradu (u Bloku 32) započet je još 1996. godine i podrazumevao je izgradnju sedam objekata kojima bi svoje stambeno pitanje rešilo oko 811 porodica.

Iz Fondacije navode da za još četiri objekta postoji tehnička dokumentacija, ali se mora revidirati.

“Tokom godina modeli finansiranja izgradnje su se menjali, nakon izgrađenog trećeg objekta, Fondacija je u procesu pronalaženja modela i sredstava za dalju izgradnju planiranih stanova”, rekli su za Novu ekonomiju.

Fondacija za rešavanje stambenih potreba mladih nastavnih i naučnih radnika i umetnika Univerziteta u Novom Sadu (FONDUNS) sredstva za rad dobila je 2006. godine i do sada je izgradila četiri stambene zgrade za naučnike i umetnike u tom gradu.

Prva zgrada je izgrađena 2009. sa 27 stanova, druga 2010. sa 25 stanova, treća zgrada je izgrađena 2011. sa 26 stanova, a četvrta 2015. godine sa 24 stana.

“Sve četiri zgrade su useljene nakon sprovedenih konkursa za raspodelu stanova, do sada su dodeljena 102 stana i rešeno 113 stambenih pitanja”, rekli su za Novu ekonomiju iz FONDUNS-a.

U planu je izgradnja i pete stambene zgrade u Novom Sadu (sa 25 stanova), za koju je završena kompletna projektno-tehnička dokumentacija, ishodovana građevinska dozvola i u toku je postupak za izbor izvođača radova.

Preko Fondacije za rešavanje stambenih potreba mladih naučnih radnika i umetnika Univerziteta u Nišu, koja je sa radom počela 2003. godine, stambeno pitanje rešilo je 114 mladih naučnika i umetnika u tom gradu i dva mlada naučnika i umetnika u Leskovcu.

Prema medijskim izveštajima, zgrada za mlade naučnike u Ulici Branka Krsmanovića u Nišu gradi se više od decenije. Izgradnja zgrade početa 2008. godine do danas nije završena.

Na pitanje Nove ekonomije kada će radovi biti završeni, iz niške Fondacije su rekli: “Biće završeni onda kada država bude obezbedila sredstva za nastavak izgradnje”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x