Nova stranka-Da se struka pita: Poražavajuće informacije o broju upisanih studenata na prvu godinu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC)
Podelite vest

Predsednik Saveta Nove stranke – Da se struka pita Srđan Jovanović izjavio je danas da je na smer srpskog jezika i književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu primljeno 50 studenata od mogućih 100 i ocenio da su informacije o broju upisanih studenata na prvu godinu fakulteta “poražavajuće”.

“U zemlji u kojoj je preko milion ljudi funkcionalno nepismeno, ovo su zastrašujuće vesti. Još je čudnije da se ovo dešava u državi koja se neretko ‘busa u grudi’ svojim patriotizmom i ljubavlju prema maternjem jeziku”, naveo je Jovanović u saopštenju.

On je dodao i da je Matematički fakultet primio osam kandidata “koji će u jednom momentu dobiti zvanje profesora matematike” i dodao “ko će nam učiti decu, ostaje nepoznato”.

“Nije poenta u tome kako su određene struke postale nepopularne. Budući studenti su veoma svesni činjenice da posla u struci nema, a i kada ima, bedno je plaćen. Štaviše, začuđujuće je što se i ovoliko studenata upisalo, jer možemo da smatramo da je većina studenata, koji aktivno studiraju, to rade iz ljubavi prema struci, jer posla, svakako, neće biti”, ocenio je on.

Istakao je i da je državni budžet određen za prosvetu “minimalan i među najmanjima u Evropi”, uz navode da je prošle godine smanjen za 22 milijarde dinara.

“Sami ‘pucamo u noge’ sopstvene dece. Nova stranka – Da se struka pita zalaže se za drastično povećanje budžeta za prosvetu i nauku u što kraćem vremenskom roku”, dodao je Jovanović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x