Novčana pomoć za kupovinu prvog stana po rođenju deteta, maksimalni iznos 20.000 evra

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija vesti
Podelite vest

Odluka i Uredba o dodeli novčane pomoći za kupovinu prve nekretnine po osnovu rodjenja deteta Vlade Srbije danas stupa na snagu.

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju predložilo je Zakon o finansijskoj podršci porodici s decom i učestvovalo, kao član Radne grupe, u pripremi teksta Uredbe o uslovima i načinu ostvarivanja prava na prvu nekretninu, po osnovu rodjenja deteta.

“Mera pronatalitetne politike kojom se propisuje pomoć države u iznosu do 20.000 evra, mladima parovima s decom, izuzetno je važna za povećanje stope nataliteta i popravljanje demografske slike u Srbiji, kao jednog od strateških ciljeva vlade Srbije”, piše u saopštenju vlade Srbije.

Odluka i Uredba biće dostupna javnosti od trenutka objave, izmedju ostalog, i na sajtu ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

Pravo na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana po osnovu rođenja deteta u 2022. godini, može ostvariti podnosilac zahteva:

Za izgradnju kuće u jedinicama lokalne samouprave (JLS) koja su utvrđena kao devastirana područja u skladu sa Uredbom o utvrđivanju jedinstvene liste razvijenosti regiona i jedinice lokalne samouprave za 2014. godinu u visini 50odsto  vrednosti radova na izgradnji kuće na osnovu tehničkog opisa sa popisom radova i predmerom i predračunom radova koji je overen od strane odgovornog projektanta;

Za izgradnju kuće u ostalim JLS – u visini 20 odsto vrednosti radova na izgradnji kuće na osnovu tehničkog opisa sa popisom radova i predmerom i predračunom radova koji je overen od strane odgovornog projektanta;

Za kupovinu kuće ili stana – u visini 20 odsto  vrednosti nepokretnosti procenjene od strane nadležnog poreskog organa, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti;

Za učešće u kupovini kuće ili stana putem stambenog kredita – u iznosu od 20 odsto procenjene vrednosti nepokretnosti na osnovu koje se odobrava kredit, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti.

Maksimalni iznos sredstava koji se može odobriti je 20.000 evra, a sredstva će se obezbediti iz republičkog budžeta.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x