Novi program Fonda za nauku Srbije – četiri miliona evra za mlade naučnike

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Prehrambeno hemijska škola Niš
Podelite vest

Fond za nauku Srbije otvorio je novi program, PROMIS 2023, kojim je obezbeđeno četiri miliona evra za mlade naučnike, saopšteno je danas.

Novac je namenjen najboljim projektima istraživača i naučnika u ranoj fazi karijere, do sedam godina posle doktorata, a javni poziv za podnošenje predloga projekata je otvoren do 10. jula.

Mladi naučnici će kroz otvoreni konkurs Fonda za nauku moći da predlažu predloge projekata iz svih oblasti nauka, formiraju svoje timove i steknu važno iskustvo u upravljanju naučnim istraživanjima. Program podržava osnovna i primenjena istraživanja u svim naučnim oblastima, a projekti nemaju unapred zadate teme.

Vršilac dužnosti direktora Fonda za nauku Milica Đurić Jovičić rekla je da će buduća generacija mladih PROMIS istraživača imati mogućnost da stekne dodatna iskustva u upravljanju projektima koja će im biti značajna i za konkurisanje i realizaciju projekata na međunarodnom nivou.

“Da je naša nauka konkurentna i daje izvrsne rezultate pokazuje činjenica da je u okviru prethodnog PROMIS programa (2020-2022), 59 istraživačkih timova na osnovu rezultata svojih projekata objavilo 593 naučne publikacije, od čega je 123 u vrhunskim časopisima kategorije”, naglasila je ona.

Maksimalan budžet projekata je do 150.000 evra, a trajanje projekata do dve godine. Sredstva su namenjena za rad istraživačkih timova, opremu i potrošni materijal, međunarodnu saradnju, objavljivanje naučnih publikacija kao i druge aktivnosti koje su neophodne za razvoj nauke i istraživanja.

Novac za program PROMIS 2023 obezbeđen je iz budžeta Srbije i kroz Projekat akceleracije inovacija i podsticanje rasta preduzetništva u Srbiji (SAIGE) koji u sprovode  Srbije, program IPA 19 Evropske unije i Svetska banka.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x