Novi Sad: Aktivisti sa Šodroša pušteni na slobodu, podneto 11 prekršajnih i dve krivične prijave

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Novi Sad, Foto: D. Dedović
Podelite vest

Svi građani koji su uhapšeni tokom protesta na Šodrošu u Novom Sadu, pušteni su posle saslušanja pred sudom i nakon što su protiv njih pokrenuti prekršajni i krivični postupci.

Kako saznaje portal Autonomija, ukupno je Prekršajnom sudu u Novom Sadu policija podnela 11 prekršajnih prijava, a biće pokrenuta i dva krivična postupka.

Postupak je pokrenut je protiv Miroslava Vidickog, Miloša Prelevića, Roberta Silberholca, Borislava Prodanovića, Radivoja Jovovića, Željka Boškovića, Bojana Tešanovića, Suzane Jozić, Srđana DJurića i Brajana Brkovića.

Brković je osumnjičen i za vređanje službenika na dužnosti a ranije danas prekršajnu prijavu dobila je i Daniela Stojković.

Sa druge strane, Isidora Čeleketić je dobila krivičnu prijavu za napad na službeno lice, a Autonomija nezvanično saznaje da je i prethodna prekršajna prijava za Milenu Ruškuc u međuvremenu preimenovana u krivičnu.

Nakon izlaska iz suda, Isidora Čeleketić, predsednica Omladinske studentske akcije (OSA) rekla je večeras za Autonomiju da je nakon privođenja provela sama oko sat vremena u policijskom vozilu na Šodrošu, a zatim još oko dva sata u policijskoj stanci “Stari grad”, da bi tek onda bila obaveštena da će protiv nje biti podneta krivična prijava za napad na policajca.

Ona je kazala da je negirala delo koje joj se stavlja na teret kao i da je po savetu advokata, otišla u Urgentni centar na pregled, a zatim sudu priložila medicinsku dokumentaciju.

“Rekli su mi da je napad bio lično na tog policajca zbog čega se neće svrstati pod prekršajnu prijavu, već da ću ići pod krivičnom prijavom, pod pretnjom tri do 10 godina zatvora. Smatram da je to jedan vid zastrašivanja”, navela je Čeleketić.

Predsednik gradskog odbora Zajedno Radivoje Jovović izjavio je za Autonomiju da se svi terete za težak prekršaj po osnovu remećenja javnog reda i mira, da su navodno “udarali, gurali i povlačili štitove” policijskih službenika.

“Policijski kordon je bio taj koji je pokušavao nas da zbriše sa javnog prostora koji pripada svima nama, braneći očigledno interese onih koji krše zakon. Dakle, CRBC kompanije, različitih predstavnika domaćeg i stranog prljavog kapitala koji je u sprezi sa vlastima i koji protivpravno deluje”, rekao je Jovović.

Kako je naveo, zaprećena kazna za pomenuti prekršaj je 30 do 60 dana zatvora.

“Strategija za naredne dane zavisiće od poteza policije i procene na koji način će se ubuduće braniti Šodroš i priobalje Dunava”, rekao je Jovović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x