Novinar Milovan Brkić osuđen na 14 meseci zatvora, Bodrožić: Presuda doneta po političkom diktatu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Google StreetView printscreen
Podelite vest

Novinar Milovan Brkić (66) osuđen je danas u Višem sudu u Beogradu na 14 meseci zatvora zbog krivičnog dela pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja, saopštio je agenciji Beta advokat Stevan Damnjanović.

Brkić će ostati u pritvoru do okončanja izdržavanja kazne.

Više javno tužilaštvo je u optužnom aktu predložilo sudu da okrivljenog vlasnika magazina “Tabloid” proglasi krivim i osudi na kaznu zatvora od dve godine.

Tužilaštvo je teretilo Brkića da je 8. maja 2023. oko 18 časova na Trgu Nikole Pašića u Beogradu tokom protesta “Srbija protiv nasilja”, u nameri ugrožavanja ustavnog uređenja Republike Srbije, pozvao da se silom promeni njeno ustavno uređenje, svrgnu najviši državni organi i njihovi predstavnici, odnosno Narodna skupština i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Reakcija na presudu

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić izjavio je danas da presuda novinaru Milovanu Brkiću od 14 meseci zatvora predstavlja potvrdu urušavanja pravosudnih institucija koje su se, kako je rekao, pretvorile u produženu ruku Srpske napredne stranke (SNS).

Bodrožić je agenciji Beta kazao da je presuda novinaru Brkiću doneta po političkom diktatu.

“Ako je Milovan Brkić zaista kadar da sruši državu i da joj našteti sa svojim tekstovima i govorima, onda ova država nije nikakakv tigar na Balkanu niti poseduje službe bezbednosti s kojima može da se diči”, rekao je predsednik NUNS-a.

Bodrožić smatra da je hapšenje i suđenje Brkiću bilo organizovano da bi se “zasenile” neke druge stvari i da se kroz jedan, kako je naveo, opskurni tabloid čiji je vlasnik Brkić, napravio pandam režimskim medijima.

“‘Tabloid’ Miovana Brkića ima veoma mali domet i uticaj, ali je non-stop istican od strane vlasti da bi se stvorila slika kako je predsednik Aleksandar Vučić stalno ugrožen. To svakako ne može da bude razlog da neko bude osuđen na 14 meseci zatvora”, istakao je Bodrožić.

Brkićev advokat Vladimir Gajić rekao je Beti da je njegov klijent osuđen zbog verbalnog delikta.

“Sud je danas imao izbor između toga da pokaže da u Srbiji ipak postoji neka nezavisnost sudstva ili da pošalje poruku da je Srbija stavila tačku na slobodu govora. Brkić je de fakto osuđen za verbalni delikt. To što je on rekao 8. maja je bila samo politički nekorektna izjava”, ocenio je advokat.

Svaka pretnja kojom se ugrožava ustavni poredak zemlje, dodao je Gajić, mora da bude ozbiljna u meri da može da izazove posledice.

“Sasvim je jasno da jedan slobodni novinar kao što je Milovan Brkić ne može nikako rečima da ugrozi ustavni poredak zemlje. Sramota je za pravosuđe što se Brkiću uopšte sudilo i što mu je i sada produžen pritvor”, objasnio ja Gajić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x