NUNS-ov Alternativni izveštaj: Stanje slobode medija se nije poboljšalo

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Facebook Nezavisno udruženje novinara Srbije
Podelite vest

Stanje slobode medija u Srbiji nije se poboljšalo, novinari rade pod pritiskom, a država narušava medijski pluralizam, zaključak je najnovijeg Alternativnog izveštaja o sprovođenju revidiranog akcionog plana za Poglavlje 23 koji je objavilo Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

U izveštaju pod nazivom “Sloboda izražavanja i medijski pluralizam 2023” navedeno je da, iako se prema Izveštaju o sprovođenju akcionog plana za Poglavlje 23 sve aktivnosti uspešno realizuju, u realnosti aktivnosti nadležnih, u delu koji se tiče zaštite novinara i medijskog zakonodavstva, nisu dovoljne da doprinesu boljoj situaciji u ovoj oblasti.

Kako je navedeno “novinari i medijski radnici su i dalje meta velikog broj pretnji i napada, kao i različitih vrsta pritisaka koje utiču na njih i koji im otežavaju da obavljaju svoj posao, što dovodi do toga da se oni i dalje osećaju nebezbedno”.

Novinari koji profesionalno obavljaju svoj posao na konstantnoj su meti različitih pritisaka i targetiranja, posebno od strane visokih javnih funkcionera, dok postupanje i propusti policijskih službenika na protestima, kao i višegodišnji izostanak odgovornosti za takve propuste dodatno utiču na osećaj nebezbednosti novinara i nepoverenje u institucije, navodi se u ovom dokumentu.

NUNS je u Izveštaju posebno izrazio zabrinutost za vraćanje države u vlasništvo medija i legalizacija dosadašnjeg kršenja zakona od strane kompanije u državnom vlasništvu, Telekoma Srbija, kao i uticaj države na medijsko tržište.

NUNS je u Alternativnom izveštaju dao i preporuke za poboljšanje medijskog okruženja i efikasnije sprovođenje Akcionog plana za implementaciju medijske strategije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x