NUNS: Podrška novinarima i apel vlasnici NIN-a da sačuva kredibilitet lista

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Facebook Nezavisno udruženje novinara Srbije
Podelite vest

Nezavisno udruženje novinara Srbije iskreno žali zbog dešavanja u nedeljniku NIN-u nakon što je većina novinara ovog lista juče saopštila da je napustila redakciju. Ovoj odluci prethodio je odlazak zamenice urednika Vesne Mališić, a zatim i urednika lista Milana Ćulibrka, objavio je NUNS.

NUNS apeluje na vlasnicu NIN-a Jelenu Drakulić Petrović da sačuva kredibilitet koji je građen decenijama i omogući novim članovima redakcije da posao obavljaju u skladu sa profesionalnim standardnima i bez uticaja politike i biznisa.

Kada je u avgustu prošle godine izdavač NIN-a Ringijer saopštio da vlasništvo nad ovim nedeljnikom prenosi na direktorku kompanije Jelenu Drakulić Petrović, javnost je bila zabrinuta, kako se ispostavilo sa pravom, da je to uvod u promene u ovom listu.

Prema rečima doskorašnjih novinara NIN-a, nova vlasnica najavila je promenu koncepcije, ali ih nije uverila da će i dalje posao moći da obavljaju kao što su do sada činili – “beskompromisno i rukovodeći se isključivo imperativima profesionalnog novinarstva”.

Bivša zamenica urednika nedeljnika NIN Vesna Mališić rekla je da je nezadovoljstvo redakcije izazvano činjenicom da se vlasnica, od trenutka kad je kupila NIN do Nove godine, nije obratila redakciji.

“Pet meseci smo mi radili, a da nismo znali kako je neko kupio novinu, šta se tu dešava, kakve su to promene. Direktorka nam se pred Novu godinu obratila, pokazala nam je neko istraživanje koje je pokazalo da ljude vise interesuje ekonomija, IT, sport, region… Dakle, ne interesuje ih ono što je suština političkog nedeljnika, a to je da bude politički nedeljnik koji je kritički okrenut prema događajima u stvarnosti, nego se širimo u prostorima u kojima ima vise marketinga, reklama, ima možda vise para… svega drugog, a manje onog što je suština političkog nedeljnika”, objasnila je Vesna Mališić.

Sada bivši urednik NIN-a, Milan Ćulibrk juče je izjavio da će 8. februara izaći poslednji broj ovog nedeljnika na kom će raditi dosadašnja redakcija. Najavio je i da će svi koji su napustili NIN preći u novi nedeljnik koji će izlaziti u okviru Junajted medije.

NUNS pruža podršku i izražava poštovanje kolegama koji su u teškim momentima ostali na okupu i pokazali zajedništvo, solidarnost i privrženost novinarskoj profesiji. NUNS očekuje da će nedeljniku koji osnivaju doskorašnji novinari NIN-a biti omogućeno da, kao i do sada, rade profesionalno i nesmetano.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x