OBAVEŠTENJE u vezi realizacije subvencija za podršku radu ugostiteljske i turističke privrede

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Hotel SPA & IDILA Zlatibor
Podelite vest

Sredstva utvrđena Programom rasporeda i korišćenja subvencija za podršku radu ugostiteljske i turističke privrede zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 dodeljuju se bespovratno, saopštilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Isplatu sredstava privrednim subjektima vršiće ministarstvo nadležno za poslove turizma.

Sredstava se dodeljuju u visini od 30.367,00 dinara po svakom zaposlenom za koga je privredni subjekt isplatio zaradu za mesec oktobar i podneo odgovarajuću poresku prijavu.

Pravo na bespovratna sredstva mogu da ostvare privredni subjekti koji su kod Agencije za privredne registre, kao pretežnu delatnost, registrovali:
– 5610 – delatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata;
– 5621 – ketering;
– 5629 – ostale usluge pripremanja i posluživanja hrane;
– 5630 – usluge pripremanja i usluživanja pića;
– 5510 – hoteli i sličan smeštaj;
– 5520 – odmarališta i slični objekti za kraći boravak;
– 5530 – delatnosti kampova, auto-kampova i kampova za turističke prikolice;
– 5590 – ostali smeštaj;
– 7911 – delatnost putničkih agencija;
– 7912 – delatnost tur-operatora;
– 7990 – ostale usluge rezervacije i delatnosti povezane sa njima;
– 7711 – iznajmljivanje i lizing automobila i lakih motornih vozila.

Odobrena sredstva subvencija uplaćivaće se korisnicima na posebne namenske dinarske račune koje će Uprava za trezor otvoriti za ove potrebe.

Ministarstvo finansija – Poreska uprava, sačinjava Spisak privrednih subjekata koji su, kao pretežnu delatnost, registrovali jednu od navedenih delatnosti, koji sadrži podatke o njihovom PIB-u i MB, nazivu i adresi (ulica, i broj, mesto i poštanski broj), kao i podatke o broju zaposlenih za koje su privredni subjekti isplatili zaradu za mesec oktobar 2020. godine i podneli odgovarajuću poresku prijavu (u daljem tekstu: Spisak). Navedeni Spisak se objavljuje na zvaničnim internet prezentacijama Ministarstva finansija – Poreska uprava i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Privredni subjekti sa Spiska biće obavešteni o otvaranju namenskih dinarskih računa dostavljanjem obaveštenja u elektronsko poresko sanduče na portalu ePorezi.

Privredni subjekt prihvata sva prava i obaveze iz Programa u trenutku korišćenja sredstava sa posebnog namenskog računa na koji će biti uplaćena sredstva po ovom programu.

Privredni subjekt gubi pravo na korišćenje subvencije ukoliko smanji broj zaposlenih za više od 10%, u periodu od dana stupanja na snagu ovog Programa zaključno sa 31.01.2021. godine, ne računajući zaposlene koji su sa privrednim subjektom zaključili ugovor o radu na određeno vreme pre dana stupanja na snagu ovog Programa za period koji se završava u periodu od dana stupanja na snagu ovog Programa do 31.01.2021. godine, odnosno ukoliko dodeljena bespovratna sredstva do 31.01.2021. godine, u potpunosti ili delimično ne iskoristi isključivo za zarade zaposlenih.

Proveru ovog uslova za dodelu vršiće Ministarstvo finansija, o čemu će, u slučaju neispunjenja, obavestiti Ministarstvo, koje će, dalje, zahtevati povraćaj odobrenih bespovratnih sredstava od privrednog subjekta. Ukoliko se utvrdi da je privredni subjekt smanjio broj zaposlenih za više od broja propisanog stavom 4. ove tačke ili da je nenamenski koristio dodeljena bespovratna sredstva, privredni subjekt je dužan da, najkasnije u roku od 30 dana od dana prijema zahteva Ministarstva izvrši povraćaj iskorišćenih subvencija sa kamatom obračunatom po stopi po kojoj se vrši obračun kamate za kašnjenje u isplati poreskih obaveza, počev od dana kada je iskoristio sredstva pa do dana kada vrši povraćaj.

Veliki privredni subjekti koji su u stečaju ili u postupku likvidacije, odnosno privredni subjekti koji su se nalazili u teškoćama pre 31. decembra 2019. godine, dužni su da izvrše povraćaj odobrenih bespovratnih sredstava.

Privredni subjekt isplaćena sredstva može iskoristiti zaključno sa 15. februarom 2021. godine, nakon čega će namenski računi biti zatvoreni a neiskorišćena sredstva biti preneti u budžet Republike Srbije.

LINK ZA PROVERU KORIŠĆENJA BESPOVRATNIH SREDSTAVA U SKLADU SA UREDBOM

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x