Obeležava se Međunarodni dan starih. Za penzionere u Srbiji povećanje penzija i penzionerske kartice

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: SV
Podelite vest

Međunarodni dan starijih osoba se u svetu i kod nas obeležava 1. oktobra, u skladu sa Rezolucijom 45/106 koju je proglasila Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) 14. decembra 1990. godine, sa ciljem da se naglasi važnost prilagođavanja životnog okruženja potrebama i sposobnostima stanovnika trećeg doba. Trenutno, oko 700 miliona ljudi na svetu ima preko 60 godina, a procenjuje se da će do 2050. godine taj broj iznositi dve milijarde, što će predstavljati preko 20 procenata svetske populacije.

Međunarodnog dana starijih osoba, 1. oktobra, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog podseća da se demografska slika u svetu promenila i u dnevni fokus neminovno dolazi vrlo složena problematika sa kojom se starija populacija suočava.

Specifični su izazovi zaštite i poštovanja ljudskih prava starijih kako na nacionalnom tako i na globalnom nivou. Činjenica je da ni na međunarodnom ni na evropskom nivou ne postoji dokument koji se isključivo odnosi na starije osobe. Preostalo je samo praćenje preporuka koje ugovorna tela Ujedinjenih nacija upućuju državama u kontekstu monitoringa postojećih međunarodnih ugovora. Ne može se zanemariti Agenda 2030 koja je uvela princip “Da niko ne bude izostavljen”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali podsetio je na to da danas kreće uvećanje penzija od 5,5 odsto, kao i početak primene penzionerskih kartica koje će najstarijim sugrađanima omogućiti brojne pogodnosti prilikom kupovine i plaćanja roba i usluga.

Mali je rekao da je 1. oktobar Međunarodni dan starijih osoba, i da tog dana kreće vanredna indeksacija penzija, čime se ispunjava obećanje koje je dato najstarijim sugrađanima.

Takođe, za sve penzionere od 1. januara 2024. godine biće dodatno uvećane penzije za 14,8 odsto istakao je Mali, ukazavši i na to da prošle i ove godine ukupno kumulativno povećanje penzija u Srbiji iznosi više od 56 odsto i da je daleko iznad nivoa inflacije.

Prema njegovim rečima, ideja je da svaki penzioner ima svoju personalizovanu karticu sa kojom će moći da ostvari brojne pogodnosti, pri čemu u ovom trenutku 650 privrednih subjekata nudi popuste za svoje usluge.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x