OBELEŽAVANJE JUBILEJA: Pola veka od postavljanja Ginisovog rekorda MILUTINA VELJKOVIĆA

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
PEĆINA SAMAR: Jovana Mladenović

Jubilej – pedeset godina od dana izlaska Milutina Veljkovića iz pećine Samar i obaranja Ginisovog rekorda boravka pod zemljom, obeležava se 29. septembra u 19  sati u organizaciji Centra za turizam, kulturu i sport, u svrljiškom selu Kopajkošara ispred pećinskog kompleksa Samar.

Inspirisan čovekovim osvajanjem Meseca i svetskim rekordom Francuza Anria Fiouta, koji je pod zemljom boravio 109 dana, Veljković je zamislio svoj boravak pod zemljom u sredini vrlo sličnoj vanzemaljskoj. S obzirom da se bavio speleologijom odabrao je pećinu Samar; juna 1969. godine kao čitalac obratio se redakciji „Večernjih Novosti” sa molbom da list bude pokrovitelj i organizator njegovog ekstremnog boravka u pećini u kojoj je proveo 464 dana, postavivši novi Ginisov rekord.

PEĆINA SAMAR: Jovana Mladenović

U okviru jubileja posetioci će moći da pogledaju „Speleonaut/Pod kamenim nebom“, dokumentarni film Sonje Đekić o njegovom petnaestomesečnom samovanju u pećini Samar, koji je premijerno prikazan na 24. Festivalu autorskog filma 2018. godine u Domu omladine u Beogradu.

Opsežni pećinski dnevnik Milutina Veljkovića „Pod kamenim nebom“ koji oživljava svakodnevne poslove (pripremanje kafe, prikupljanje pećinske faune…), ali i dramatična zbivanja kakva su vađenje sopstvenog zuba, čežnja za ženom, borba sa poplavom i halucinacijama, zainteresovani će moći da pročitaju na sajtu Centra za turizam, kulturu i sport – kcsvrljig.rs

Svi posetioci moći će da obiđu Etno muzej Kopajkošara, čiju je realizaciju podržala i pomogla Trag Fondacija. Pored tradicionalnih alata, predmeta i drugog muzejskog nasleđa, u Muzeju se nalazi i postavka posvećena Milutinu Veljkoviću i njegovom poduhvatu.

Povodom obeležavanja jubileja, uz aktivno učešće Bojana Pavlovića i drugih organizatora, biće omogućen i obilazak mesta boravka Milutina Veljkovića u pećinskom kompleksu Samar, koje se nalazi nedaleko od ulaza u pećinu.

Polasci grupa će biti na svakih sat vremena počevši od 10 časova, dok će poslednji polazak biti u 17 časova.
Maksimalan broj osoba u grupi je 6. Vreme trajanja obilaska je 1 čas.

Zbog ograničenog broja mesta u grupi svi zainteresovani koji žele da vide gde je boravio Milutin Veljković mogu da se prijave na broj: 066/97 63 633 Bojan Pavlović.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x