Objavljen prvi sveobuhvatni vodič za raspoznavanje divljih ptica na srpskom jeziku

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Novi Sad, 20.06.2023. - Drustvo za zastitu i proucavanje ptica Srbije (DZPPS) sa radoscu obavestava da je iz stampe upravo izasla knjiga "Ptice Srbije i Evrope - vodic za raspoznavanje", prvi sveobuhvatni vodic za raspoznavanje divljih ptica na srpskom jeziku koji ce javnosti biti predstavljen u Beogradu, 27. juna u Biblioteci grada Beograda, a potom, 29. juna i u Novom Sadu, na Prirodno-matematickom fakultetu. (BETAPHOTO/Drustvo za zastitu i proucavanje ptica Srbije)
Podelite vest

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) objavilo je danas da je iz štampe izašla knjiga “Ptice Srbije i Evrope – vodič za raspoznavanje”, prvo sveobuhvatno izdanje o divljim pticama na srpskom jeziku.

U knjizi sa više od 4.700 fotografija, predstavljeno je svih 928 vrsta ptica zabeleženih u Evropi, a priloženo je i 540 mapa koje su napravljene u saradnji sa organizacijom BirdLife International.

Knjiga će u Beogradu biti predstavljena 27. juna u Biblioteci grada Beograda, a potom, 29. juna u Novom Sadu na Prirodno-matematičkom fakultetu.

Autori ovog, kako je ocenjeno, kapitalnog dela su renomirani evropski ornitolozi Rob Hjum, Robert Stil, Endi Svoš i Hju Harop, a srpsko izdanje je preveo i prilagodio tim stručnjaka okupljenih u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije koje je, zajedno sa firmom “Jato”, i izdavač.

Opisana su sva ruha i podvrste, slične ili vrste koje su teške za raspoznavanje detaljno su upoređene, a predstavljeni su i detalji o mitarenju, oglašavanju, statusu i staništima.

Glavni urednik izdanja i izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Milan Ružić rekao je da nije jednostavno objasniti značaj ove knjige, jer to nije samo ključ za raspoznavanje ptica, već ključ koji će mnogima otključati vrata prirode.

“Knjiga je zaista namenjena raznovrsnoj čitalačkoj publici: biolozima, ekolozima, šumarima, lovcima, poljoprivrednicima, iskusnim posmatračima ptica i početnicima, zaljubljenicima u prirodu, studentima, starima, mladima i deci podjednako”, rekao je Ružić.

Dodao je i da će knjiga koristi u čitavom regionu zbog prevoda na srpski.

“Verujemo da će ovo biti prava revolucija u načinu kako posmatramo i razumemo ptice i prirodu. Na ovako detaljan ključ za raspoznavanje ptica se čeka još od 1867. kada je Josif Pančić objavio knjigu ‘Ptice u Srbiji'”, ocenio je Ružić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x