Od septembra integrisana naplata putarine između Srbije i Hrvatske

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Goran Vesić prisustvovao je danas potpisivanju Memoranduma o poslovnoj saradnji između „Puteva Srbije” i „Hrvatskih autocesta”, kojim će biti omogućena integrisana naplata putarine na auto-putevima kroz dve zemlje.

Memorandum je, sa direktorom „Hrvatskih autocesta” Borisom Huzjanom, u ime Javnog preduzeća „Putevi Srbije”, potpisao generalni direktor Zoran Drobnjak.

Potpisivanju ovog dokumenta u Vladi Srbije prisustvovao je i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov.

Vesić je objasnio da će od septembra vozači iz Srbije i Hrvatske prolaziti naplatne rampe u obe zemlje bez čekanja, podsetivši na to da je početkom jula pokrenut proces integrisane naplate između Srbije i Severne Makedonije, što već daje izuzetne rezultate.

Imamo do sada više od 12.000 prekonfiguracija, pri čemu na dnevnom nivou oko 1.000. Od septembra ćemo imati to i sa Hrvatskom, tako da će svi oni koji imaju srpske tagove moći da bez ikakvih problema prolaze rampe u Hrvatskoj bez čekanja, i obratno, rekao je ministar.

On je dodao da upravo ovakvi projekti dokazuju da Srbija i Hrvatska zajednički mogu da rešavaju probleme i kreiraju budućnost, te izrazio uverenje da će i u narednom periodu dve zemlje raditi na novim zajedničkim projektima.

Prema njegovim rečima, u Srbiji postoji oko 700.000 korisnika elektronskih tagova za naplatu putarine i više ih je nego onih koji plaćaju putarinu u gotovini.

Na naplatnim rampama nikada nema gužve tamo gde su elektronski tagovi, a uvek je ima, pogotovo tokom letnje sezone, tamo gde se plaća gotovinom, što govori o tome koliko je bolje koristiti elektronski tag, naveo je Vesić.

Želja Vlade Srbije je da u ovom regionu uklonimo sve barijere koje je moguće ukinuti, rekao je on, izrazivši uverenje u to da zajedno možemo da rešimo mnoge probleme i da omogućimo ljudima da komforno putuju kroz obe zemlje.

Žigmanov je ukazao na značaj saradnje između Srbije i Hrvatske, posebno u rešavanju konkretnih problema.

Počinje se od rešavanja na prvi pogled manje važnih problema, poput integrisane naplate putarine, koji su zapravo značajni građanima, rekao je Žigmanov i dodao da će na ovaj način protok usluga, robe i ljudi biti znatno olakšan.

Drobnjak je istakao da će Memorandum omogućiti ne samo jedinstveni sistem naplate kroz Srbiju i Hrvatsku, već i nastavak saradnje srpske i hrvatske kompanije.

Huzjan je ocenio da potpisivanje Memoranduma označava početak važne saradnje između srpskog i hrvatskog putarskog preduzeća, pri čemu ovaj sporazum ne znači samo interoperabilnost sistema naplate, već mnogo više.

On je dodao da će na ovaj način i hrvatska i srpska kompanija imati prilike da jedna drugoj prenesu znanje i iskustvo.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x