Odalović: Potpisivanjem deklaracije u Briselu odblokiran proces potrage za nestalima

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen
Podelite vest

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je jutros da je Deklaracijom o nesalim osobama, koju su u Briselu potpisali Beograd i Priština, odblokiran proces potrage za nestalima tokom oružanog sukoba na Kosovu i ocenio da bi uskoro moglo da počne da se radi i na terenu.

“Ako bude spremnosti na prištinskoj strani da ono što je potpisala i prihvatila implementira, vrlo brzo ćemo ući u nastavak procesa i krenuti da radimo na terenu, da pretražujemo lokacije na kojima se, prema informacijama koje imamo i mi i Prišitna, prvo izvrše neke provere”, rekao je Odalović za Radio-televiziju Srbije.

Naveo je da će biti formirana i zajednička komisija na čijem će čelu biti predstavnik Evropske unije, a koju će činiti i predstavnici Beograda, Prištine i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

“Da i to bude dodatna podrška, jer čini mi se da nam taj vetar u leđa svakako treba, prvenstveno zbog velikog broja arhiva koje su izneli međunarodni predstavnici koji su bili u različitim misijama, da se stave dostupni Beogradu i Prištini i njihovim pretragama vidimo da li imamo informacije o potencijalnim lokacijama”, kazao je Odalović.

Beograd i Priština potpisali su 2. maja u Briselu Deklaraciju o nestalim osobama, kada je usaglašeno da se 1.621 osoba vodi kao nestala, među kojima je 568 Srba i drugih nealbanaca.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x