Okrugli sto: Naša stvarnost i MetaVERZUM 2023.

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: promo DOB
Podelite vest

U Tribinskoj sali Dma omlaine Beograda u sredu, 20. septembra  19 sati održava se okugli sto sa  radnim naslovom ” Naša stvarnost i MetaVERZUM 2023.”,  a uvodničari su   dipl. ing. Dragorad Milovanović, dipl. ing. Vladan Pantović,Organizatori su Dom omladine Beograda i Društvo informatičara Srbije

Naša stvarnost 2023. godine je da smo svedoci ubrzane digitalne transformacije i demokratizacije napredne tehnologije, ali postavljen je i skoro futuristički cilj.

Metaverzum je najnoviji tehnološki trend koji privlači pažnju javnosti i inspiriše ljude različitih profesija.

Do sada je formiran konsenzus da će trend imati dubok uticaj na naš svakodnevni rad i život, u svim industrijama i sektorima, preoblikujući privredu i društvo za celo čovečanstvo.

Koncept metaverzum obuhvata novi 3D računarski svet zasnovan na svakodnevnom životu gde koegzistiraju i stvarno i virtuelno, dok korisnici učestvuju u ekonomskim, društvenim, kulturnim i političkim aktivnostima. Meta označava ultra-realističnost, pristupačnost, prodornost i verovatno decentralizaciju. Meta univerzum je dosledan i masivan, sveobuhvatan, imerzivan i konzistentan.

“Metaverzum je vrsta novog iskustva koje percipiramo i stupamo u interakciju pomoću digitalnih tehnologija koje repliciraju objekte, ljude, akcije i scene fizičkog sveta u jedan novi virtuelni svet (VR), ili prošireni i naglašeni naš svet (AR) ili digitalnu repliku (DigitalTwin) našeg trenutnog okruženja”, kažu uvodnićari ovog Okruglog stola.

Metaverzum se oslanja na masivnu tehnološku Internet platformu i imerzivne servise koji podržavaju novu virtuelnu stvarnost paralelnu fizičkom svetu u kojem korisnici komuniciraju preko digitalnih avatara i u interakciji su sa digitalnim objektima koji mogu da postoje i samo u digitalnom svetu.

U prvoj fazi razvoja Interneta povezivali su se informacije, u drugoj fazi  ljudi na društvenim mrežama, da bi u trećoj fazi postavljen zadatak povezivanja ljudi, mesta i objekata na dinamičan i naglašen način.

U prvom delu, prezentovaće se aktuelni razvoj i konvergencija naprednih Internet tehnologija (5G/6G mobilne mreže, sveprisutno pametno povezivanje AIoT, 3D imerzivne komunikacije, Network DT), kao i izazovi integracije i standardizacije.

Tehnologije koje omogućava stvaranje infrastrukture metaverzuma brzo se razvijaju i zahteva se visok nivo interakcije i kvaliteta deljenog imerzivnog iskustva korisnika.

U drugom delu, diskutovaće se o socio-tehnološkim aspektima transformacionog uticaja metaverzum ekosistema u različitim sektorima (obrazovanje, zdravstvo, proizvodna industrija, digitalni marketing, poslovanje i inovacije) kada se čini da je granica fizičkog i virtuelnog sveta sve nejasnija.

“Naglasićemo efekte koji se odnose na faktore društvene interakcije široko rasprostranjenog usvajanja, i pitanja koja se odnose na poverenje, privatnost, pristrasnost, dezinformacije, primenu zakona, kao i psihološke aspekte povezane sa zavisnošću i uticajem na posebno osetljive grupe ljudi”, istakli su organizatori.

Organizatri smatraju da ova tribina prepoznaje novonastalu prirodu akademskog diskursa o metaverzumu, nudeći multiperspektivnu prezentaciju mnogih mogućnosti, ali i složenosti i izazova sa kojima se suočavaju korisnici, organizacije i institucije, a daće i moguće odgovore na brojna pitanja društvenih implikacija (povezana ljudska prava, pravna i etička pitanja).

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x