Oslikavanjem murala „Zvezdana noć nad Vlasinom“ počelo uređenje vlasotinačkog keja

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: MKD
Podelite vest

Vlasotinački kej od pre nekoliko dana ukrašava mural posvećen ovoj reci, a inspirisan je umetnošću velikog slikara Van Goga. Oslikali su ga Jovan i Aleksandar Spasić, a nastao je na inicijativu udruženja „Vlasinska vila“, koje će u narednom periodu postaviti i kante za otpatke, napraviti putokaze i srediti uništene klupe.

Ideja o uređenju keja nije nova, kaže Tatjana Ilić iz ovog udruženja, jer oni već godinama organizuju manje akcije čišćenja i sređivanja ovog dela Vlasotinca. Prvu takvu akciju organizovali su 2017. godine u okviru obeležavanja Svetskog dana planete Zemlje. U tome im pomažu članovi učeničkog parlamenta Gimnazije „Stevan Jakovljević“, i Komunalno preduzeće „Komunalac“. Ove godine prvi put su dobili i novčanu i logističku pomoć, u okviru projekta „Tvoje mesto u Srbiji“.

„Imali smo želju da pored reke nacrtamo mural posvećen godišnjici smrti Van Goga. Inspirisani njegovom slikom ‘Zvezdana noć nad Ronom’, mi smo naš mural nazvali ‘Zvezdana noć nad Vlasinom’“, priča Ilićeva.

Na kej uskoro stiži i tri nove klupe, dok će one polomljene biti popravljene, a betonske ofarbane. Kako bi ova obala Vlasine bila čistija, planirano je i postavljanje pet korpi za smeće, a najavljuju i zanimljive putokaze.

Foto: MKD

Ipak, iako je Vlasotinački kej popularno mesto okupljanja, šetnje i rekreacije, naročito u letnjem periodu, mnogi i dalje ne cene ono što imaju na obali svoje reke.

„Prošle godine smo dobili mobilijar za dečje igralište, pa sada na keju imamo dva, zbog čega ovo mesto posećuju sve generacije, od najmlađih, pa do najstarijih ljudi. Nažalost, ljudi se prema njemu ne ophode onako kako bi trebalo, dosta stvari se uništava, lome se korpe, bacaju se u Vlasinu, skidaju se drveni delovi klupa. Primera radi, u akciji ‘Znakovi pored puta’ smo postavili table koje su bile i estetski lepe i imale su neku svoju priču, ali posle par meseci nestale su sve do jedne. Jedno dečje igralište je takođe stalno na udaru onih koji ne brinu o svom okruženju. Prošle godine smo dobili osvetljenje staze na keju, sada samo nedostaju kamere, kako bi sve ono što se uredi i ostalo u ispravnom stanju“, priča Ilićeva.

Inače, udruženje „Vlasinska vila“ kao neformalna grupa postoji od 2017. godine. Sastali su se spontano kako bi unapredili život zajednice organizovanjem kulturno-zabavnih sadržaja, uređenjem i zaštitom životne sredine, kao i prevencijom i očuvanjem zdravlja i radom sa mladima.

Izvor: MIRC

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x