Ovih pet zlatiborskih sela morate da posetite. Evo i zašto…

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Dobroselica - Zlatiborska sela; Foto: TOZ
Podelite vest

Da Zlatibor obiluje prirodnim lepotama odavno je jasno, ali da njegova sela dolaze u prvi plan postaje sve aktuelnija tema među turistima koji praktikuju i vole ovaj vid turizma.

Za čitaoce Srbija Vesti izdvojili smo nekoliko sela sa područja Zlatibora koja su trenutno najinteresantnija turistima.

Na 25. kilometru od centra Zlatibora nalazi se selo Ljubiš. Pored izuzetne lepote, razvijenog turizma i impresivnog pogleda koji se proteže na čitav zeleni krajolik, to selo je poznato i po tome što se ovde rodio pesnik Ljubivoje Ršumović.

“U savremeno doba Ljubiš je uspeo da izgradi status poznatog sela u kome se nalaze seoska turistička domaćinstva (najpoznatije je ‘’Boškova voda’’), restorani nacionalne kuhinje, kupališta, a čuveno je po brojnim ribnjacima pastrmke, koji su izrodili manifestaciju ‘’Dani pastrmke’’; kažu u Turističkoj organizaciji Zlatibora.

Zbog prirodnih odlika i vazduha Ljubiš postaje sve omiljenija turistička destinacija. Prostranstvo šuma i cvetnih livada, kao i gostoprimstvo lokalnog stanovništva, samo su deo potencijala koje ovo selo pruža. Gosti, između ostalog, najčešče pohvale upućuju etno domaćinstvima i bogatoj domaćoj trpezi.

Idealno mesto za sve hedoniste i one koji vole da uživaju u hrani jeste i selo Mačkat. Nadaleko poznato po vrhunskom jagnjećem pečenju koje spremaju u desetak kafana, kao i najvećem sajmu suvomesnatih proizvoda zvanom ‘’Pršutijada’’. Pored uživanja u provereno najboljim receptima narodne kuhinje, u Mačkatu turisti mogu uživati i u prelepoj prirodi.

Zlatiborska sela; Foto: TOZ

Spoj avanture, aktivnog odmora, tradicije, domaće hrane turisti nalaze u selu Gostilje. Prirodno okruženje sela je veoma živopisno, a posebnu atrakciju predstavlja rečica Vrelo sa vodopadom visokim 22 m i nizom manjih slapova, na kojoj je sačuvana i obnovljena stara vodenica potočara.

“Pored lepog parka i pešačke staze koja vodi do vodopada, u selu se nalaze i restorani domaće kuhinje. Nedaleko od ove prirodne turističke atrakcije je otvoreni bazen napunjen čistom izvorskom vodom, gde se u sezoni osvežavaju mnogi kupači”, ističu u TOZ.

Ovde je sve više uredjenih turističkih domaćinstva, a Gostilje pohode posetioce s raznih strana sveta.

Asocijacija na domaću radinost, izvornu muziku, hranu i prijatan ambijent jeste selo Rožanstvo. Uz lep odmor, idealno mesto da se posetioci oprobaju i u izradi proizvoda od drveta kod starih majstora (kace, burad, činije…) i na taj način obogate svoja domaćinstva.

Zlatiborska sela; Foto: TOZ

Selo je poznato po festivalu izvorne narodne pesme “Bez izvora nema vode” koji predstavlja pravu atrakciju i bogatstvo koje je uvršteno u nematerijalno kulturno nasleđe Srbije. Kroz selo protiče reka Prištavica na čijoj se desnoj obali nalazi jedna od najlepših pećina u Srbiji, Stopića pećina.

Selo Sirogojno čuveno je po kulturnom bogatstvu i narodnoj tradiciji. Poznato je po Muzeju „Staro selo“, a svet ga decenijama zna i po čuvenim pletiljama čiji su džemperi i druge rukotvorine stigle u najrazvijenije zemlje. Ovo selo je svojevrsni muzej zlatiborskih običaja, domaće radinosti i prošlosti, u njemu se redovno organizuje manifestacija Vašar starih zanata i zanimanja.

“Muzej ‘’Staro selo’’ prikazuje stambenu kulturu ovog kraja iz druge polovine XIX i prve polovine XX veka. Sastoji se iz dve celine: prva u kojoj su kućice sačuvale svoj prvobitni oblik i namenu, a formirane su u dva domaćinstva, dok su u drugom delu kućice zadržale svoj prvobitni oblik, ali namena im je promenjena odnosno adaptirani su za potrebe turista (krčma, prodavnica suvenira, apartmani…)”, kažu turistički radnici na Zlatiboru.

Pored navedenih, postoje i ona lepa zlatiborska sela koja čekaju da budu otkrivena. Ljubitelji ovog vida odmora duše i tela mogu dobiti više informacija nazvaničnom youtube kanalu Turističke organizacije Zlatibora, gde video materijali daju pravu sliku o pojedinim zlatiborskim selima.

Tekst je deo projekta “Zlatiborska sela”, koji je sufinansiran od Opštine Čajetina, na osnovu konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji te opštine za 2022. godinu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x