Petar Bošković: Sramota me je kad vidim kako Stupar pljuje Ponoša, gde je tu kodeks oficirske časti

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: vs.rs
Podelite vest

Kapetan brojnog broda u penziji Petar Bošković, koji je od 2005. do 2019. bio načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane, rekao je da ga je “sramota kad vidi da pojedini generali pljuju svoje kolege”, precizirajući da se to odnosi na pljuvanje na generala Zdravka Ponoša i optužbe koje iznosi general Milorad Stupar.

“Možete se ne slagati i imati svoje mišljenje, ali gde je nestao kodeks oficirske časti? Mi se svi međusobno dobro poznajemo, znamo šta je ko radio. Ili, ne možeš Ponošu zamerati saradnju sa NATO savezom, a pri tome si bio načelnik odeljenja za saradnju sa tom alijansom i radio u Atlantskom savezu”, rekao je Bošković, za novi broj nedeljnika NIN, u kojem je dao porterete ministara obrane i načelnika Generalštaba (GŠ) sa kojima je radio.

On je naveo da je predsednički kandidat opozicione Ujedinjene Srbije Ponoš kao načelnik GŠ “najviše povukao za najkraće vreme” u trasformaciji i reorganizaciji vojske, “koja je bila ne samo neizbežna, nego i neophodna”.

“Ne kažem da nije bilo i grešaka, ali neke stvari poput ugovora o smanjenju broja ‘strela’ ili kasetnih bombi je potpisala država”, rekao je Bošković.

Pominjući “konflikt” tadašnjeg minista odbrane Dragana Šutanovca i Ponoša, Bošković je rekao da se tadašnji predsednik države Boris Tadić “odlučio za političku stranu a ne vojničku, i u skladu sa svojim ovlašćenjima smenio Ponoša, iako je za njega govorio da je najbolji general u regionu”.

Bošković je rekao da je Tadićev “najveći legat (kao ministra odbrane) činjenica da od tada počinje civilna kontrola vojske, što je izuzetno značajno”.

Za sadašnjeg predsednika Srbije Aleksandra Vučića je rekao da je kao ministar odbrane “poštovao Vojsku”, navodeći da “kao i Ponoš, brzo misli, vredan je ali su njihovi psihološki profili i karakteri različiti”.

Bošković je rekao da je vojska “Vučićevu odluku da Vulina postavi za ministra (odbrane) doživela kao šamar”.

“Julovsku filozofiju prebacio je na ministarstvo. Temeljno je poremetio sistem i oporavak će dugo trajati”, ocenio je Bošković.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x