Petković: Beograd je mogao da bude zadovoljan izveštajima EU o dijalogu u Briselu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Petar Petković; Foto: Kancelarija za KiM Vlade R.Srbije
Podelite vest

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da je, “iako su razgovori u Briselu propali” Beograd mogao “bar malo” da bude zadovoljan izveštajima Evropske unije (EU) o sastanku u četvrtak između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija (Albin).

On je za RTS svoj stav obrazaložio time što je “u izveštajima posle sastanka pisalo da Beograd nije kriv”, te da je “pokazao konstruktivnost” i da je “Kurti taj zbog kojeg je propao dijalog”.

“U Briselu se ne odvijaju neki tehnički pregovori, već pregovori u nemogućim uslovima. Vučić razgovara sa Kurtijem, koji sve odbija”, kazao je Petković.

On je rekao da je i šef evropske diplomatije Žozep Borel (Josep Borrell) “jasno rekao da Kurti nije spreman da formira Zajednicu srpskih opština”.

“Beograd je strana koja je okrenuta kompromisu, ali uvek je EU posle dijaloga rekla da i jedna i druga strana moraju da idu ka kompromisu, ali sada je EU prvi put rekla da je Kurti taj zbog koga je propao dijalog”, naveo je Petković.

Borel izjavio je u četvrtak posle sastanka Vučića i Kurtija u Briselu u okviru nove runde dijaloga uz posredovanje EU, da bez normalizacije odnosa neće biti evropske budućnosti ni za Kosovo ni za Srbiju, i ukazao da je formiranje Zajednice srpskih opština ključni element u tom procesu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x