Petković: Kurti je pokušao da izazove sukobe, Beograd je za pregovore

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Petar Petković; Foto: Kancelarija za KiM Vlade R.Srbije
Podelite vest

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je noć na severu Kosova “protekla mirno ali u atmosferi napetosti”.

Petković je za RTS izjavio da je odluka vlasti u Prištini da od 1. avgusta ne priznaje dokumenta iz Srbije dovela do “dramatične situacije”, a da je kosovski premijer Aljbin Kurti hteo da “izazove sukobe” i da “zapali bure baruta” na severu Kosova.

On je naveo da su u bazu u južnoj Mitrovici bile dovedene “stotine i stotine” oklopnih vozila i naoružanih specijalaca kosovske policije, “koji su imali za cilj da tokom noći upadnu na sever Kosova i Metohije”.

Na pitanje šta će Srbija povodom toga preduzeti, Petković je odgovorio da se vlast u Beogradu “bori za mir i stabilnost”.

“Želimo da implementiramo sve sporazume koji su postignuti. Nadamo se da ćemo u periodu ispred nas pregovorima u Briselu pokušati teškom borbom da dodjemo do političkog rešenja. Insistiramo na dijalogu. Dezinformacije su da mi želimo izazivanje sukoba”, rekao je Petković.

Ocenio je da je situacija na severu Kosova tokom prethodne noći bila “na ivici rata”.

“I nakon ponoći Priština je nastavila sa izdavanjem ulazno-izlaznog dokumenta. To nije ispoštovano, učinićemo sve što je do nas da sačuvamo mir i stbilnost”, rekao je Petković.

Vlasti u Prištini su kasno sinoć saopštile da se namera da od 1. avgusta ne priznaju dokumenta iz Srbije prolongira na mesec dana, na zahtev ambasade SAD na Kosovu, ako Srbi uklone barikade koje su postavili na magistralnim putevima i prelazima sa Srbijom.

Prema izveštajima sa lica mesta, barikade su do jutros uklonjene samo sa prelaza Merdare, koji je otvoren za saobraćaj.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x