Planinari osvajaju ovog vikenda MRKONJSKI VIS

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Planinarsko društvo „Preslap“, uz podršku Planinarsko biciklističkog kluba „Zmaj sa Radana“ iz Bojnijka, organizuje u nedelju, 21.marta 2021.godine, uspon na paleovulkansku kupu Mrkonjski vis (1070 m), na planini Goljak, Mrkonjski vis (1070 m) je najistaknutiji vrh na Goljak planini i predstavlja stenovitu kupu davno ugašenog vulkana.

Nalazi se u trouglu koji obrazuju sela Mrkonje na jugoistoku, Poroštica na jugozapadu i Tulare na severozapadu, na području opštine Medveđa. Mrkonjski vis se po svom obliku umnogome razlikuje od pitome, blage, gromadne planine Goljak, na kojoj se smenjuju guste šume i pašnjaci. Goljak planina zauzima prostrano područje,  od reke Lab i Batlavskog jezera na Kosovu, na severozapadu, sve do reke Veternice, planine Kukavice i visoravni Poljanica, na jugoistoku.

Gradovi Priština i Podujevo nalaze se u kotlinama, tik ispod pobrđa Goljaka. Najviši vrh Goljaka je Velja glava (1181 m), u ataru sela Marovac, u opštini Medveđa.
Ipak, u odnosu na celokupan, po izgledu i obliku ujednačeni masiv Goljaka, Mrkonjski vis odudara u svemu, i po stenama od kojih je sastavljen, i po oštrini.

MRKONJSKI VIS: PD Preslap

Od polaznog mesta, u ataru sela Mrkonje, do vrha se stiže za dva i po sata laganog hoda, i treba savladati oko 400 metara visinske razlike.

Mrkonjski vis je jedan od najlepših vidikovaca u Srbiji. Sa Mrkonjskog visa, vidi se veliki deo Kosova, vidi se Šar planina, vidi se ceo masiv obližnje Radan planine, vidi se planina Kukavica, vide se Kopaonik i Jastrebac, čak i Prokletije.

U poslednjih desetak godina, Turistička organizacija opštine Medveđa prepoznala je Mrkonjski vis kao adut za razvoj planinarstva, rekreacije i aktivnog odmora, staze ka Mrkonjskom visu potpuno su uređene i obeležene, a na strmim deonicama postavljeni su u ograde i rukohvati. Uspon na Mrkonjski vis, stoga, potpuno je siguran, a izuzetno atraktivan i ne previše zahtevan. Planinarsko-biciklistički klub „Zmaj sa Radana“iz Bojnijka umnogome radi na promovisanju Mrkonjskog visa, i sve je više planinara i rekreativaca koji dolaze da uživaju na ovom vrhu neobičnog  geografskog porekla, oblika i položaja

Na predstojećoj akciji, osim uspona na Mrkonjski vis, tačnije pre početka uspona, predviđen je i obilazak Ćorinog vodopada, visokog 18 metara, na Ćorinom potoku, pritoku Tularske reke, sve ovo u izvorišnom delu reke Jablanice.

Put Mrkonjskog visa, kreće se 21.marta 2021.godine u 6 sati izjutra, sa parkinga tržnog centra „Roda“, na Vizantijskom bulevaru. Troškovi prevoza su 1200 dinara, a svi zainteresovani za učešće na ovoj atraktivnoj akciji, potrebno je da se prijave vodičima Planinarskog društva „Preslap“, a to su Vladimir Mitrović (telefon: 0642634692) i Miroslav Dokman (telefon: 062205977). Vodiči su na raspolaganju i za pružanje svih dodatnih informacija.

Za učešće na akciji, potrebno je nositi kvalitetne i pouzdane planinarske cipele, potrebno je slojevito se obući, nositi jaknu, poneti kapu i rukavice, i hranu (sendviče, slatkiše…) za celodnevni boravak u prirodi. Preporuka je da se ponese 2 litra vode.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x