Planinari osvajaju ovog vikenda MRKONJSKI VIS

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Planinarsko društvo “Preslap”, uz podršku Planinarsko biciklističkog kluba “Zmaj sa Radana” iz Bojnijka, organizuje u nedelju, 21.marta 2021.godine, uspon na paleovulkansku kupu Mrkonjski vis (1070 m), na planini Goljak, Mrkonjski vis (1070 m) je najistaknutiji vrh na Goljak planini i predstavlja stenovitu kupu davno ugašenog vulkana.

Nalazi se u trouglu koji obrazuju sela Mrkonje na jugoistoku, Poroštica na jugozapadu i Tulare na severozapadu, na području opštine Medveđa. Mrkonjski vis se po svom obliku umnogome razlikuje od pitome, blage, gromadne planine Goljak, na kojoj se smenjuju guste šume i pašnjaci. Goljak planina zauzima prostrano područje,  od reke Lab i Batlavskog jezera na Kosovu, na severozapadu, sve do reke Veternice, planine Kukavice i visoravni Poljanica, na jugoistoku.

Gradovi Priština i Podujevo nalaze se u kotlinama, tik ispod pobrđa Goljaka. Najviši vrh Goljaka je Velja glava (1181 m), u ataru sela Marovac, u opštini Medveđa.
Ipak, u odnosu na celokupan, po izgledu i obliku ujednačeni masiv Goljaka, Mrkonjski vis odudara u svemu, i po stenama od kojih je sastavljen, i po oštrini.

MRKONJSKI VIS: PD Preslap

Od polaznog mesta, u ataru sela Mrkonje, do vrha se stiže za dva i po sata laganog hoda, i treba savladati oko 400 metara visinske razlike.

Mrkonjski vis je jedan od najlepših vidikovaca u Srbiji. Sa Mrkonjskog visa, vidi se veliki deo Kosova, vidi se Šar planina, vidi se ceo masiv obližnje Radan planine, vidi se planina Kukavica, vide se Kopaonik i Jastrebac, čak i Prokletije.

U poslednjih desetak godina, Turistička organizacija opštine Medveđa prepoznala je Mrkonjski vis kao adut za razvoj planinarstva, rekreacije i aktivnog odmora, staze ka Mrkonjskom visu potpuno su uređene i obeležene, a na strmim deonicama postavljeni su u ograde i rukohvati. Uspon na Mrkonjski vis, stoga, potpuno je siguran, a izuzetno atraktivan i ne previše zahtevan. Planinarsko-biciklistički klub “Zmaj sa Radana”iz Bojnijka umnogome radi na promovisanju Mrkonjskog visa, i sve je više planinara i rekreativaca koji dolaze da uživaju na ovom vrhu neobičnog  geografskog porekla, oblika i položaja

Na predstojećoj akciji, osim uspona na Mrkonjski vis, tačnije pre početka uspona, predviđen je i obilazak Ćorinog vodopada, visokog 18 metara, na Ćorinom potoku, pritoku Tularske reke, sve ovo u izvorišnom delu reke Jablanice.

Put Mrkonjskog visa, kreće se 21.marta 2021.godine u 6 sati izjutra, sa parkinga tržnog centra “Roda”, na Vizantijskom bulevaru. Troškovi prevoza su 1200 dinara, a svi zainteresovani za učešće na ovoj atraktivnoj akciji, potrebno je da se prijave vodičima Planinarskog društva “Preslap”, a to su Vladimir Mitrović (telefon: 0642634692) i Miroslav Dokman (telefon: 062205977). Vodiči su na raspolaganju i za pružanje svih dodatnih informacija.

Za učešće na akciji, potrebno je nositi kvalitetne i pouzdane planinarske cipele, potrebno je slojevito se obući, nositi jaknu, poneti kapu i rukavice, i hranu (sendviče, slatkiše…) za celodnevni boravak u prirodi. Preporuka je da se ponese 2 litra vode.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x